Deblokiran račun Đure Đaković grupe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2019. u 16:22
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Poslovni račun Đure Đaković grupe danas je deblokiran, kratko je priopćila putem Zagrebačke burze ta slavonskobrodska kompanija.

Računi Đuro Đaković grupe i povezanih društava su bili blokirani od 30. listopada. Uprava je tada objavila i da pregovara s vjerovnicima kako bi se blokade uklonile.

Radnici Đuro Đaković grupe, pak, u štrajku su zbog kašnjenja plaće za rujan. Osim plaća, traže su i ostavke članova uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku.

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listoapda podnio je ostavku. U obraloženju svoje ostavke naveo je da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema –  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje. Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države.

Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, naveo je Bogdanović u obrazloženju ostavke.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat proteklih dana govorio je da se traži rješenje za isplatu zaostale plaće te da Đuro Đaković grupa treba ozbiljno restrukturiranje i strateškog partnera.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić u ponedjeljak se sastao s predstavnicima Uprave, koji su kazali da su u dogovoru s HEP-om osigurana financijska sredstva za isplatu rujanske plaće. Novac za isplatu plaće trebao bi biti osiguran oslobađanjem oko sedam milijuna kuna koje je Đuro Đaković imao kao jamstvo za posao u HEP-u.

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako njegova Vlada radi na pronalasku rješenja koje bi zajamčilo višegodišnju održivost poslovanja tvrtke Đuro Đaković iz Slavonskog Broda. 

"Radimo na plaći za rujan, nadam se da pamtite da smo lani dali jamstvo od 80 milijuna kuna", rekao je premijer u Saboru prilikom rasprave o proračunu, odgovarajući zastupniku Davoru Vlaoviću (HSS) koji mu je kazao kako Brođani očekuju da Vlada pomogne toj tvrtki nakon što je dokapitalizacijom pomogla Croatiji Airlines (CA).

Komentirajte prvi

New Report

Close