Darko Parić nasljeđuje Lučića

Autor: Bernard Ivezić , 28. prosinac 2011. u 22:00

Kerumov kritičar i inicijator najuspješnijega javnog projekta optičkih mreža postat će šef državnog IT-a

Umjesto Igora Lučića, bivšega državnog tajnika za e-Hrvatsku, upravljanje informatizacijom pojedinačno najvećega kupca IT proizvoda i usluga u Hrvatskoj – državne uprave – preuzet će početkom siječnja splitski gradski vijećnik SDP-a Darko Parić, doznaje Poslovni dnevnik. Široj javnosti Parić je poznat po britkim komentarima na račun Željka Keruma. Nedavno je tako ponukan aferom u vezi s Fani Horvat i njezinim projektom na popularnom splitskom izletištu izjavio da je “Marjan platio ulazak obitelji Kerum u Sabor”.

Splitska mreža
Stručnoj javnosti Parić je pak poznat kao idejni začetnik i glavni protagonist najuspješnijega javnog projekta optičkih mreža. Parić je do svibnja 2010. dovršio projekt optičkog prstena u Splitu duljine 120 km, kojim su škole, vrtići i druge gradske ustanove dobile optičke priključke. “Projekt je grad stajao pet milijuna kuna, a isplatili smo ga za pola godine i dobar je pokazatelj kako i država može ostvariti uštede”, kaže Parić. Dodaje da će nakon imenovanja na funkciji pomoćnika ministra Uprave za informatiku zamrznuti svoj posao u CARNetu, u kojem radi na širokopojasnom pristupu, te se povući iz gradskog vijeća u Splitu. Država prema podacima agencije IDC Adriatics stvara 40 posto ukupne IT potražnje u Hrvatskoj, što je nešto više od dvije milijarde kuna prometa godišnje. Budući pomoćnik ministra Uprave za informatiku kaže da na osnovi činjeničnog stanja smatra da Središnji državni ured za e-Hrvatsku nije iskoristio svoju ulogu i istinski postao središnje tijelo za IT. “U državnom aparatu danas postoji mnogo IT sustava u obliku otoka koji ničim niti komuniciraju niti su povezani, a trebali bi biti”, kaže Parić.

Nova organizacija
Dodaje da nisu ugasili državni ured za e-Hrvatsku, već su ga samo prebacili u Ministarstvo uprave zadržavši zaposlenike i sve njegove funkcije. “Zaključili smo da ured treba i mora proaktivnije raditi na poslovima vezanim uz IT aktivnosti kompletnoga državnog aparata i umjeren sam da ćemo to moći ostvariti u okviru Ministarstva uprave”, zaključuje Parić.

Problem

Preklapanje nadležnosti
Iako je Kukuriku koalicija najavljivala lakše poslovanje za napredne industrije poput ICT-a, već je svojim prvim donesenim zakonom, kojim reorganizira državnu upravu, stvorila komplikacije sektorskim tvrtkama: definirala da Ministarstvo prometa poboljšava “tržišta ICT usluga, aplikacija i proizvoda”, Ministarstvo znanosti razvija “informatičke djelatnosti”, Ministarstvo uprave e-poslovanje, a ono gospodarstva “politikom primjene novih tehnologija”. Parić se tu pak ne da smesti i kaže da ICT tvrtke koje žele unaprijediti poslovanje svojeg sugovornika trebaju tražiti u ministarstvima gospodarstva i poduzetništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close