Dalmacija kao Silicijska dolina

Informatičke tvrtke u Slavoniji i Dalmaciji počinju se same organizirati i predstavljati svoja znanja na lokalnoj razini kako bi dobile podršku za izvoz

Enel Split i IT Sistemi, dvije vodeće informatičke u Dalmaciji, pridružili su se novom sektorskom trendu promoviranja kapaciteta u vlastitoj sredini kako bi dobili podršku u izvozu. Tvrtka Enel Split, koja je izradila i održava najveći centralizirani sustav obračuna plaća unutar javne uprave koji koriste socijalne institucije, organizirala je u Splitu konferenciju “Izazovi investiranja u IT”.Mario Jerončić, član Uprave tvrtke Enel Split, kaže kako je paradoks da dalmatinski poduzetnici ne prepoznaju lokalne snage, prepoznate u ostatku Hrvatske.

Preduvjet izvoza
Sličan projekt prije nešto više od mjesec dana započele su u Slavoniji četiri tamošnje IT tvrtke. K-Informatika, Inchoo, Mono software i Farmeron udružili su se oko projekta Osijek software city čiji je cilj popularizacija njihova rada na lokalnoj razini, a početni je rezultat vrlo dobar.Jerončić iz Enela kaže da su oni svoju konferenciju pokrenuli zbog krize, ali i stoga što su Split i Dalmacija na marginama poslovnih zbivanja. “Split i regija imaju velik potencijal u IT smislu, jer uz dugoročnu viziju Dalmacija, zahvaljujući svom položaju i znanjima koja ovdje postoje, može postati pandan Silicijskoj dolini”, uvjeren je Jerončić. Dodaje da se ljudi boje zatvaranja škverova i micanja industrije, a ne vide da već postoje industrije poput IT-a koje mogu stvarati nova radna mjesta. Jerončić pojašnjava da Enel, iako je iz Splita, svega pet do deset posto poslova ugovori u Dalmaciji. Slično navodi Damir Popović, osnivač i direktor tvrtke IT Sistemi. On navodi da im, iako su najveći sistemski integrator u Dalmaciji, čak 80 posto prihoda dolazi izvan te regije i iz izvoza. “U Splitu je uvijek bio problem što nema dovoljno gospodarstva, a informatika je tercijarna djelatnost i kao takva mora tražiti prilike tamo gdje je gospodarstvo”, kaže Popović. Dodaje da je ključan problem većih IT tvrtki izvan Zagreba, posebno onih koji se bave proizvodnjom softvera i vlastih rješenja, što nemaju podršku lokalnoga gospodarstva i politike u izvozu. “Za stvaranje Silicijske doline u Splitu i Dalmaciji bilo bi potrebno razbiti percepciju da je 50.000 kuna visoka cijena za softver, jer taj novac lokalno stvara radna mjesta. Uz to, lokalni političari, ali i oni na razini ministarstva trebali bi aktivno podupirati sav izvoz, jer nešto što ste razvili za hrvatske naručitelje možete prodati i u Francuskoj, ali samo ako dobijete podršku hrvatskih političara i gospodarstva”, kaže Popović. Nikša Alfirević, profesor Ekonomskog fakulteta u Splitu, kaže da je bitno lokalno povezati tvrtke. “Silicijska dolina je svojevrstan klaster, jednako kao što je Milano i njegova okolica klaster za visoku modu. Austrijanci su na sličan način povezali ponudu zimskog turizma od čega zarađuju više nego Hrvatska od svog turizma”, pojašnjava.

Tehnološki centri
Navodi da su i Slavonija i Dalmacija ostale bez industrija koje su predstavljale temelj gospodarstva i da se visoka tehnologija nameće kao kvalitetno rješenje za budući gospodarski razvoj. Dodaje da Split u rudimentarnom obliku posjeduje infrastrukturu nužnu za razvoj takvoga gospodarstva. “Inicijative poput tehnološkog parka u Vučevici blizu Splita za koji su zainteresirani Sveučilište u Splitu, Ministarstvo gospodarstva i Fraunhoferov institut, ali i poduzetnički inkubatori i centar za razmjenu tehnologije ukazuje da bi se stanje moglo promijeniti nabolje”, zaključuje Alfirević.

Komentari (5)
 • bambam99
  bambam99 10:43 22.3.2012.

  @bigboffin
  Nisu bitne ideje (one nisu ishodiste) ni kapital.. bitno je ZNANJE. Kad znas nesto o necemu, onda moze doci i nekakva ideja, ali prvo je znanje, a znanje se ne stjece samo u skoli, fakultetu itd. nego kroz rad, rad, rad i rad. Novac dodje tek kasnije, kao posljedica, a nikako kao pokretac, jer ako radis nesto samo radi novaca, tja.. onda ima novaca :) :) :)

 • bambam99
  bambam99 10:43 22.3.2012.

  @bigboffin
  Nisu bitne ideje (one nisu ishodiste) ni kapital.. bitno je ZNANJE. Kad znas nesto o necemu, onda moze doci i nekakva ideja, ali prvo je znanje, a znanje se ne stjece samo u skoli, fakultetu itd. nego kroz rad, rad, rad i rad. Novac dodje tek kasnije, kao posljedica, a nikako kao pokretac, jer ako radis nesto samo radi novaca, tja.. onda ima novaca :) :) :)

 • bigboffin
  bigboffin 15:19 21.3.2012.

  Mario Jeroncic je bezveznjak koji nikada n sita u karijeri nije postigao. OK clan je urpave polu-bankrotiraen firme no to je lose za Enel a ne za njega (ako ga placaju).
  Niksa Alfirevic sa Ekononskog fakulteta nezna sto je to klaster. Kad se govori o italiji onda se govori recimo o klasteru opticke industrije ili industrije dizajna strojeva i proizvodnje skijaskoh cipela. Moda u Milanu ili austrijska skijalist ansu klaster - Alfirevic nezna nista. Inace klasterska teorija je najsupljiji dio M.Porterovih teorija- to i sam Porter priznaje…sto Alfirevic nije citao..
  IT tehnologija moze nastati cak i u indijskom bespucu stoga zidovi zgrada u Vucevici (u dalmatinksoj zagori) nisu neki preduvijet za razvoj. Bitnije su ideje (kojih bas i nema) i pristup kapitalu (koji je gotovo nemoguc). No to ni Jeroncic ni Alfirevic ne razumiju.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!