Čak je i Agrokoru preskupo dati 185.000 dolara za adresu http://moj.konzum

Autor: Bernard Ivezić , 16. siječanj 2012. u 17:25

Otvaranje mogućnosti registracije bilo koje vršne domene zbog iznimno visoke cijene ne interesira nikoga u Hrvatskoj

Agrokor, CARNet i Hrvatska turistička zajednica nisu zainteresirani za nove proizvoljne vršne domene, koje je središnje tijelo koje upravlja internetskim domenama ICANN ponudilo na prodaju krajem prošlog tjedna. Za njih nije zainteresiran čak ni jedna od najvećih domaćih tvrtki za registraciju domena Avalon.

Važniji Google
ICANN je po prvi put omogućio registraciju novih vršnih domena poput .cro, .hrvatska, .dubrovnik ili .konzum. Nove domene omogućuju stvaranje web adresa kao što je http://moja.hrvatska i mail adresa poput info@moja.hrvatska. U HTZ-u kažu da unatoč zanimljivim mogućnostima cijena novih vršnih domena, koja iznosi 185.000 dolara za prvu godinu korištenja i 25.000 dolara za svaku iduću, ne opravdava takvu kupnju. Usporedbe radi, postojeće i ujedno najpopularnije domene .com, .net i .org stoje u prosjeku oko 10 dolara godišnje, a poduzetnicima u Hrvatskoj registracija .hr domene je besplatna. Viviana Vukelić, voditeljica odnosa s javnošću HTZ-a kaže da će se umjesto toga usmjeriti na što bolju pozicioniranost njihovih postojećih domena. “Važnije je osigurati da naše stranice budu dobru pozicionirane kod rezultata koje pretraživači poput Googlea nude našim potencijalnim gostima”, kaže Vukelić.

Slično navode u Agrokoru, koji je s niz robnih marki prisutan na međunarodnom tržištu popt Konzuma i Jane. “Trenutno ne razmatra opcije kupovanja gTLD top level domena”, kažu u Agrokoru. U CARNetu, državnoj agenciji koja upravlja s nacionalnom vršnom domenom .hr, kažu da je trošak registracije novih vršnih domena i veći nego se čini na prvi pogled. Goran Škvarč, voditelj poslovnih komunikacija CARNeta navodi da tome treba dodati cijenu izrade dokumentacije za dobivanje prava na novu vršnu domenu. “To je nevjerojatno kompleksan posao i na ICANN-ovim sastancima se nerijetko može čuti da je potreban veliki tim ljudi koji se godinama bave problematikom domena da bi se svi zahtjevi ispunili”, pojašnjava Škvarč.

Samo za velike
Navodi da je za očekivati da će u taj posao ući isključivo veliki međunarodni registrari domena. Damir Mujić iz Avalona tvrdi da će najveći interes za novim vršnim domenama pokazati kompanije poput Microsofta, Googlea i Applea. “U Hrvatskoj ne očekujem da će se registrirati niti jedna takva vršna domena, a ni Avalon o tome nije razmišljao”, kaže Mujić. Zasad je samo američka tvrtka AsIf zatražila vršne domene .bank i .secure.

Komentari (1)
Pogledajte sve

S obzitom da postoji samo jedna osoba na svijetu koja se moze identificirati sa kovanicom “moj konzum”, onda je cijena od $185000 jako visoka.

New Report

Close