Čačić najavio obračun s dosadašnjom poslovnom praksom Hrvatskih šuma

Autor: Biserka Ranogajec; Tadija Odić,VLM , 23. studeni 2011. u 22:00

Drvna industrija Sherif Ex-Im je bez pomoći države zaposlila 115 ljudi u području od posebne državne skrbi

Drvnu industriju Sherif Ex-Im iz Gline, obiteljsku tvrtku koju vode tri generacije obitelji Baraković, posjetili su u srijedu Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, Radimir Čačić, predsjednik HNS-a i Marina Lovrić-Merzel, Sisačko-moslavačka županica i nositeljica liste Kukuriku koalicije u VI Izbornoj jedinici.

Velika šansa
Radimir Čačić je ustvrdio kako je drvna industrija jedna od naših najvećih šansi te najavio da će, osvoje li vlast na izborima, ići u raščišćavanje netransparentnog poslovanja Hrvatskih šuma kao jednog od velikih problema hrvatske drvne industrije. Na upit novinara kakvi su planovi Kukuriku koalicije da drvna industrija zauzme svoju pravu poziciju u hrvatskom gospodarstvu, odgovorio je i da je drvna industrija jedna od hrvatskih najvećih šansi, i “takva kakva je, tužna, jadna i u padu” još uvijek drugi najveći izvoznik u Hrvatskoj. “Jedan od velikih problema u drvnoj industriji vezan je uz način poslovanja i vođenja Hrvatskih šuma, koje je netransparentno, da ne upotrijebim neku grublju riječ. Puno toga se krije ispod površine i to će se morati raščistiti kako bi stvarni proizvođači i kvalitetne tvrtke dobile još snažniji prostor i mogućnost za razvoj, a Drvni centar Glina je jedna od takvih”, kazao je Čačić te nastavio: “DI Sherif smo posjetili jer je lider u branši. Od 18 zaposlenih narasli su na 115 zaposlenika. Njihovi proizvodi od trupaca bukve i hrasta, pilane i parene građe, seljačkog poda do parketa, nalaze kupce od J. Amerike i Španjolske, do arapskih zemalja i Egipta. Poslovanje su nadogradili sestrinskom tvrtkom BE-TPO koja će drvne otpatke od 60.000 tona, tijekom godine prerađene drvne mase, pretvoriti u 1 MW struje koju će isporučiti u mrežu HEP-a i 4 MW toplinske energiju za grijanje. Toplinu će koristiti institucije u krugu od pola kilometra udaljene, a to su Kaznionica Glina, Doma zdravlja, vrtić, osnovna i srednja škola te više stambenih zgrada”, “Drvni centar Glina i Bio elektrana dio su obiteljskog poduzeća Šerif nazvanog po mojem ocu. Godišnje radimo oko 40% ukupnog izvoza drveta iz RH u vrijednosti 30-35 milijuna US dolara. Naš izvoz je aktivirao i luku Raša koja je 15 godina stajala zatvorena. Uz to, preko luke Ploče, izvozimo 20% rezane građe iz Bosne i Hercegovine. Imamo zastupstva u Egiptu i Čileu te predstavnike u Dubaiu, Portugalu i Španjolskoj”, rekao je Murat Pašić, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke. Dodao je kako spadaju u 1% najefikasnijih poduzeća u Hrvatskoj i posluju na području od posebne državne skrbi, ali dosada nisu imali podršku državne niti lokalne administracije.

Čekaju fondove EU
“Međutim, kvaliteta sirovine i blizina tržišta koju imamo apsolutno otvara prostor, a sigurno je da se poslovanje tvrtki u drvnoj industriji dodatno može stabilizirati korištenjem modela obnovljivih izvora energije, za što se mogu koristiti i europski fondovi i koristiti će se. Ići ćemo na snažnu potporu dodanoj vrijednosti, dakle proizvodnjama koje idu u više faze”, rekao je Čačić, istaknuvši da takvu proizvodnju ima upravo grupacija Sherif koja je u Glini otvorila drvni centar. “Koristi se vlastiti otpad koji se ovog trenutka nažalost izvozi u Sloveniju i Mađarsku, ali koristit će ga ovdje”, rekao je Čačić, naglasivši da je to prvi takav projekt koji će se realizirati u suradnji s gradom, te napomenuvši da je Hrvatska preuzela obveze do 2020. do 20% ići na uštedu energije, a još 20% na zamjensku energiju, kakva je upravo biomasa. Murat Pašić nema zasada kaže loših iskustva u poslovanju s Hrvatskim šumama iako godišnje ostvaruje s njima promet od 25 milijuna kuna jer je njegova tvrtka uredan platiša.

Komentirajte prvi

New Report

Close