‘Bez utega Tiska EBITDA bi bila čak 48 posto veća nego 2016.’

Autor: Bernard Ivezić , 04. veljača 2018. u 22:00
Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2/Igor Šoban/PIXSELL

Lanjski prihodi rasli 7% na 1,3 mlrd. kuna.

Agrokor je uspio nagrditi iznimno dobre godišnje rezultate Tele2. Posrnuli koncern, čiji je Tisak ostao dužan trećem mobilnom operateru 135 milijuna kuna, lani je izravno koštao Tele2 iznos od 69 milijuna kuna.

Kako piše matični, švedski Tele2 u svom godišnjem izvješću njegova je hrvatska operacija bankama prodala potraživanja prema maloprodaji prepaid bonova, i to mahom Tisku. Međutim, kako se banke nisu uspjele naplatiti od Agrokora i njegovih filijala, zatražile su da Tele2 pokrije dio troška, odnosno 69 milijuna kuna. Kao rezultat toga, umjesto očekivanih 121 milijun kuna, treći mobilni operater je 2017. godinu zaključio s operativnom dobiti od 52 milijuna kuna. 

 

841 tisuću

korisnika ima treći mobilni operater

"Unatoč napravljenoj rezervaciji u skladu s MRS-evima, postupci za naplatu potraživanja su i dalje u tijeku, a EBITDA u 2017. bez efekta navedene rezervacije bila bi 48 posto veća nego godinu prije", kažu u operateru. Tele2 je jedini operater u Hrvatskoj koji je dosad priznao da ima potraživanja od Agrokora. Dva veća konkurenta, Hrvatski telekom i Vipnet, o tome nisu pričali. U svemu ostalome Tele2 je lani zabilježio rast. Broj korisnika skočio je s 801 na 841 tisuću.

Svi kvartalni prihodi su u porastu kao i sve kategorije prihoda, a to se odražava i u rastu ukupnih godišnjih prihoda za 7 posto na 1,3 milijarde kuna. Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2 kaže da je posebno zadovoljan rekordnim rastom broja korisnika. "U 2018. godini još više ćemo se fokusirati na korisničko iskustvo i investicije u mrežu, jer očekujemo rekordan podatkovni promet", zaključuje Pavlinić.

Komentirajte prvi

New Report

Close