Belje ‘usisalo’ sestrinsku tvrtku Moslavka Kutina

Autor: Božica Babić , 08. listopad 2016. u 12:50
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Belje je kutinsku tvrtku preuzelo u studenom 2009. nakon ugovora potpisanog s Mlinarom.

Dioničko društvo Belje, član koncerna Agrokor, obavijestilo je u četvrtak investicijsku javnost da je 3. listopada provelo postupak integracije u svoj portfelj tvrtke Moslavka Kutina, koja takođe posluje unutar sustava Agrokora. Osnovna djelatnost Moslavke velikim se dijelom preklapa s proizvodnjom koju njeguje i Belje.

Na gotovo 1200 hektara raspoloživog poljoprivrednog zemljišta riječ je primarno o uzgoju svih lokalnih vrsta žitarica, mahunarki i uljanog sjemenja. Unatrag nekoliko godina prihod Moslavke vrtio se u rasponu od 10 do 15 milijuna kuna, a kroz to razdoblje smjenjivale su se godine s ostvarenom dobiti, odnosno gubitkom, no taj zaključni godišnji financijski učinak u pravilu je iskazivan u nekoliko desetaka tisuća kuna.Iz javno dostupnih podataka moguće je iščitati da je poslovanje u 2015. donijelo 12 milijuna kuna prihoda, što je manje 20 posto u odnosu na rezultat ostvaren tijekom 2014. Dobri rezultati na urodu, posebice kukuruza i soje, stoji u financijskom izvješću za prošlu godinu koje potpisuje direktor Marko Brdarić, pridonijeli su pozitivnom financijskom učinku iskazanom kroz neto dobit u visini 36.716 kuna.

U Moslavki je zaposleno 28 djelatnika.Unatoč poslanom upitu, iz Agrokora nisu odgovorili zbog čega su posegnuli za integracijom Moslavke u Belje.  Podsjetimo, Belje je kutinsku tvrtku preuzelo u studenom 2009. nakon kupoprodajnog ugovora potpisanog s križevačkim Mlinarom. Tom je transakcijom postalo vlasnik 56,4 posto Moslavke. No, kako u ratarstvu mahom baš i ne cvjetaju ruže, o čemu svjedoči i podatak o visokim obvezama Moslavke, koje prema podacima Poslovne Hrvatske prelaze 37 milijuna kuna, vjerojatno je to kumovalo odluci za iniciranje ove interne transakcije, uključivanja Moslavke pod skute Belja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close