Atlantska plovidba raskinula ugovor o gradnji dva broda u Kini

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2013. u 11:22
Photo: Zvonimir Pandza/Vecernji list

Dubrovačka Atlantska plovidba danas je putem Zagrebačke burze izvijestila da je raskinula ugovor o gradnji dva preostala broda tipa panamax u kineskom brodogradilištu Jiangsu Eastern Heavy Industry (JEHI).

Dubrovačka Atlantska plovidba danas je putem Zagrebačke burze izvijestila da je raskinula ugovor o gradnji dva preostala broda tipa panamax u kineskom brodogradilištu Jiangsu Eastern Heavy Industry (JEHI), jer to brodogradilište do kraja lipnja ove godine, što je bio krajnji ugovoreni rok, nije dovršila ni jedan od ta dva broda.

Atlantska plovidba imala je s kineskim brodogradilištem JEHI sklopljen ugovor o gradnji četiri broda tipa panamax, od kojih su dva isporučena tijekom 2012. godine i plove u floti dubrovačkog brodara pod imenima Argosy i Jadran, dok je za preostala dva broda ugovoreni rok isporuke bio produžen do kraja lipnja ove godine.

Brodogradilište JEHI nije uspjelo do krajnjeg ugovorenog datuma, 30. lipnja 2013. godine, dovršiti ni jednu od preostale dvije novogradnje i time su se stekli uvjeti da se oba ugovora o gradnji broda otkažu, navode iz Atlantske plovidbe.

Uzimajući u obzir sve relevatne činjenice, Uprava je donijela odluku o otkazivanju gradnje te su kineskom brodogradilištu upućene tzv. "cancellation notice" i zatražen povrat uplaćenih sredstava, zaključuje se u priopćenju Atlantske plovidbe.

Po podacima iz financijskog izvješća za prvo tromjesečje ove godine, grupa Atlantska plovidba raspolaže flotom od ukupno 17 brodova, prosječne starosti šest godina.

Atlantska je plovidba prošlu godinu završila s gubitkom nakon oporezivanju u iznosu od 79,9 milijuna kuna, a taj bi se gubitak pokrio iz zadržane dobiti prethodnih poslovnih godina, prijedlog je o kojem će odlučivati dioničari te brodarske kompanije na glavnoj skupštini, koja je sazvana za 23. kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close