ZSE: Očekuje se nastavak slabe aktivnosti investitora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 10:06
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje slaba aktivnost investitora, jer nema poslovnih vijesti koje bi uspjele unijeti živost na tržište, pri čemu bi Crobexi mogli bilježiti tek manje promjene.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje slaba aktivnost investitora, jer nema poslovnih vijesti koje bi uspjele unijeti živost na tržište, pri čemu bi Crobexi mogli bilježiti tek manje promjene.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 0,32 posto, na 1.809 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,16 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 30 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego u prethodnom tjednu.

"Protekli tjedan Crobex indeks kliznuo je četvrti tjedan zaredom, dok je Crobex10 blago ojačao nakon tri tjedna pada. Pritom je likvidnost bila izuzetno slaba, u prosjeku je dnevno dosezala 7,7 milijuna kuna, dok je u petak zabilježen rekordno nizak promet. Takva situacija na domaćem tržištu u drastičnoj je suprotnosti s inozemnim burzama, koje su zabilježile izuzetno dobar tjedan", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U fokusu investitora bila je prošloga tjedna dionica Luke Ploče, kojom je u blok transakciji ostvareno 9,8 milijuna kuna, po cijeni od 700 kuna za dionicu, dok je u redovnom trgovanju ostvareno još 558.000 kuna, a cijena joj je ojačala 0,14 posto, na 715 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Leda, sa 7,07 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,36 posto, na 8.420 kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 3,6 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,9 posto, na 156,7 kuna.

Nešto veći promet, 3,65 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, čija je cijena kliznula gotovo 2 posto, na 19,55 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica Kaštelanskih staklenika, čija je cijena potonula gotovo 28 posto, potom Vira, sa cjenovnim padom za 6,3 posto, AD Plastika, za 3,9 posto, te Liburnije Rivijere Holdinga, za 3,7 posto.

Najveći cjenovni porast istodobno je ostvarila dionica Turisthotela, za 7,1 posto, a slijedi dionica RIZ Odašiljača, s rastom cijene za 6,7 posto, Đure Đaković Holdinga, za 3,3 posto, te Ine, za 3,1 posto.

Na svjetskim su burzama, pak, prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, što se zahvaljuje neočekivanoj odluci kineskih monetarnih vlasti o smanjenju kamata, dok je Europska središnja banka poručila da će učiniti sve što je potrebno kako bi potaknula rast gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1 posto, na 17.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.712 bodova.

To je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,4 posto, na 6.750 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 5,2 posto, na 9.732 boda, a pariški CAC 3,5 posto, na 4.347 bodova.

"Izuzetno dobar tjedan na globalnim tržištima zahvaljuje se naznakama oporavka američkog gospodarstva, kao i spremnosti središnjih banaka Kine i eurozone da poduzimaju dodatne poticaje da potaknu rast u svojim gospodarstvima, te podignu inflaciju", navodi Špoljar.

Kako dodaje, fokus investitora bit će ovoga tjedna na makroekonomskim pokazateljima, pri čemu se danas očekuje objava Ifo indeksa poslovne klime u Njemačkoj te novi podaci o američkom uslužnom i industrijskom sektoru.

"Na domaćem tržištu, međutim, nema vijesti koje bi razbudile tržište, a s obzirom na rekordno niski promet u petak, moguća je i danas slaba aktivnost investitora", zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close