ZSE: očekuje se nastavak ljetne letargije

Autor: Poslovni.hr/H , 13. kolovoz 2015. u 09:18
Foto: Thinkstock

“Jučerašnje trgovanje obilježili su smanjenje trgovinskih aktivnosti i blagi pad Crobexa. U nedostatku vijesti iz poslovnog sektora, i danas očekujemo slično trgovanje”, kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci.

Na Zagrebačkoj burzi i u četvrtak se očekuje slab obujam trgovanja i stagnacija Crobexa, s obzirom da je vrhunac sezone ljetnih godišnjih odmora i nema važnijih poslovnih vijesti niti zbivanja.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se u srijedu 0,06 posto, na 1.808 bodova, a Crobex10 za 0,07 posto, na 1.056 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 5,1 milijun kuna, što je otprilike na razini kao i dan ranije.

"Jučerašnje trgovanje obilježili su smanjenje trgovinskih aktivnosti i blagi pad Crobexa. U nedostatku vijesti iz poslovnog sektora, i danas očekujemo slično trgovanje", kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci.

Jedina s milijunskim prometom bila je povlaštena dionica Adris grupe, kojom je ostvareno 2,6 milijuna kuna, uz pad njezine cijene za 0,37 posto, na 416 kuna.

Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere, s 542,5 tisuća kuna, po nepromijenjenoj cijeni od 22,55 kuna. Cijena se nije mijenjala ni dionici HT-a, ostala je na 156,50 kuna, s prometom od 204,7 tisuća kuna.

Po rastu cijene izdvaja se dionica Đuro Đaković Holdinga koja je poskupila za 9,30 posto, na 26,80 kuna, a imala je 157,3 tisuće kuna prometa. Najviše je pala, pak, cijena dionice Maistre, za 3,70 posto, a potom dionici Viadukta za 7,56 posto.

Na europskim burzama londonski Ftse spustio se u srijedu 1,4 posto, na 6.571 bod, frankfurtski DAX za 3,3 posto, na 10.924 boda, a pariški CAC za 3,36 posto, na 4.925 bodova.

"Dodatna devalvacija kineske valute te objava slabijih od očekivanja podataka o kretanju industrijske proizvodnje u Kini dodatno su uzdrmali tržišta i nagnala ulagače na likvidaciju rizičnije imovine. Iako je Grčka objavila da je na korak do potpisa novog sporazuma s vjerovnicima, objava slabijeg od očekivanja podatka o kretanju industrijske proizvodnje u eurozoni samo je učvrstila negativno raspoloženje ulagača. U takvom okruženju pale su stope prinosa na njemačke i američke obveznice a porasla cijena zlata", navodi Leko.

Zbog devalvacije kineske valute i američki dionički indeksi su oštro pali na otvaranju trgovanja. "Ipak tijekom dana početni gubici su izbrisani uslijed prevladavajućeg mišljenja ulagača kako će ove mjere kineskih monetarnih vlasti utjecati na eventualno odgađanje podizanja ključnih kamatnih stopa od strane Feda", dodaje Leko.

Njujorški Dow Jones indeks završio je trgovanje s minusom od svega 0,33 posto na 17.402 boda, dok je S&P 500 porastao je 0,1 posto na 2.086 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0,15 posto, na 5.044 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close