ZSE: Nakon pet tjedana pada, Crobex u minusu u odnosu na početak godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2014. u 12:35
Thinkstock

Crobex indeks Zagrebačke burze skliznuo je i prošloga tjedna, petoga zaredom.

Crobex indeks Zagrebačke burze skliznuo je i prošloga tjedna, petoga zaredom, a kako je zaronio ispod ključne tehničke podrške, moguć je i nastavak njegovog silaznog trenda, premda je već sada u minusu u odnosu na početak godine.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 0,97 posto, na 1.792 boda, najnižu razinu od 8. srpnja, kada je iznosio 1.790 bodova. Nakon pet tjedana neprestanog pada, sada je u odnosu na početak godine u minusu 2 boda.

Crobex10 spustio se, pak, prošloga tjedna 0,29 posto, na 1.027 bodova, no u odnosu na početak godine i dalje je u plusu, za 3,3 posto.

Redovni promet iznosio je oko 54 milijuna kuna, što je 24 milijuna više nego u tjednu ranije. Još dva milijuna kuna ostvareno je u blok transakciji dionicom HT-a po cijeni od 156,25 kuna.

"Crobex je peti tjedan u nizu završio u crvenom, no prometi su se na domaćem tržištu blago povećali", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria Banke.

Kako dodaje, podršku Crobexu u utorak i srijedu donekle je pružala dionica Ine, nakon što je MOL u ponedjeljak objavio prijedlog za isplatu dividende od 200 kuna po dionici ili ukupno 2 milijarde kuna, uz implicirani dividendni prinos od 5,7 posto po dionici u odnosu na njezinu cijenu u ponedjeljak.

Cijena dionice Ine na tjednoj razini porasla je 4 posto, na 3.765 kuna, uz 950.000 kuna prometa, te je bila među najvećim dobitnicama. Tijekom tjedna dosegnula je i 3.900 kuna.

Dionica Đuro Đaković Holdinga oštro je, pak, pala nakon što je u četvrtak uprava objavila da je utvrdila cijenu novih dionica u postupku povećanja temeljnog kapitala na donjoj granici raspona – na 20 kuna.

Cijena joj se gotovo prepolovila, na 23,18 kuna, uz 1,5 milijuna kuna prometa. S padom cijene za 48,59 posto, bila je najveća tjedna gubitnica.

Postupak dokapitalizacije Đure Đakovića za najviše 194,2 milijuna kuna izdavanjem novih dionica započeo je 17. studenog, kada su otvorena dva od moguća tri kruga upisa novih dionica. Prvi krug upisa novih dionica, za postojeće dioničare, traje do 2. prosinca, a drugi krug, za kvalificirane ulagače, zatvoren je u srijedu, 26. studenog.

Iz Atlantic Grupe su, pak, objavili da je njemačka razvojna banka DEG u četvrtak transakcijom na OTC tržištu Zagrebačke burze prodala otprilike 6 posto dionica Atlantic Grupe, smanjivši svoj vlasnički udio u toj kompaniji na 2,28 posto. DEG je prodao 207.173 dionica Atlantic Grupe, što čini 6,21 posto vlasničkog kapitala.

Cijena dionice Atlantic Grupe spustila se 5,7 posto, na 943 kune, uz 1,31 milijun kuna prometa.

Pozornost investitora privukla je i vijest da je Plava laguna u četvrtak i službeno zaključila kupnju Istraturista od Zagrebačke banke, čime će ojačati svoj hotelski portfelj. Dionica Plave lagune poskupila je 4,62 posto, na 3.850 kuna, uz 1,63 milijuna kuna prometa.

Najveći promet protekloga tjedna ostvaren je dionicom HT-a, 7,5 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,4 posto, na 154,5 kuna.

Slijedi dionica Valamar Riviere sa 6,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 1,28 posto, na 19,30 kuna.

Na tržište prošloga tjedna pozitivno nije utjecala ni prva procjena Državnog zavoda za statistiku o padu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 12. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je manji pad nego u drugom tromjesečju, kada je BDP oslabio 0,8 posto, i manji nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,7 posto na godišnjoj razini.

U idućem razdoblju ne očekuju se veće promjene na domaćem tržištu kapitala.

"Tehnički gledano, probijanje 200-dnevnog pomičnog prosjeka na 1.797 bodova implicira jačanje silaznih pritisaka po Crobex", ističe Čićin-Šain.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

SDP-u-tri-godine-povecao-dug-za-70-milijardi-kuna

HRVATSKO gospodarstvo pada već dvanaesti kvartal zaredom, dok istovremeno javni dug divljački raste te će do kraja ove godine, prema prognozama Ministarstva financija, dosegnuti 268,5 milijardi kuna.

Prema tome, svaki građanin Hrvatske dužan je preko 63 tisuće kuna.

O kakvom intenzitetu rasta duga se radi najbolje pokazuje podatak da je Milanovićeva vlada u samo tri godine povećala javni dug za 70 milijardi kuna!

http://www.index.hr/novac/clanak/sdp-u-tri-godine-povecao-dug-za-70-milijardi-kuna-svaki-gradjanin-duzan-preko-63-tisuce-kuna/787142.aspx

Pa nego što ste očekivali ?

Čak 12 kvartala vode nas u propast.

Ova SDP+HNS kukuriku vlada je s porezima najvećim na svijetu učinila sve da se nikom ništa ne isplati investirati u Hrvatsku.

New Report

Close