ZSE: Magma najveća dobitnica, a gubitnica Dalekovoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2014. u 12:21
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Uz solidan promet, na Zagrebačkoj burzi oko podneva Crobex je bio u blagom minusu, pri čemu se po dobitku ističe dionica Magme, a po gubitku dionica Dalekovoda.

Uz solidan promet, na Zagrebačkoj burzi oko podneva Crobex je bio u blagom minusu, pri čemu se po dobitku ističe dionica Magme, a po gubitku dionica Dalekovoda.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,24 posto, na 1.806 bodova, dok je Crobex10 bio u plusu 0,10 posto, na 1.004 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 4,8 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Uz solidan promet na domaćem tržištu, Crobex je danas blago oslabio. U fokusu investitora dionice su turističkih tvrtki i Končara EI, dok je najveća dobitnica dionica Magme, zahvaljujući danas sklopljenoj predstečajnoj nagodbi pred trgovačkim sudom“, kaže Niglea Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Adrije, 1,3 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,05 posto, na 174 kune.

I većina ostalih dionica iz turističkog sektora ostvaruje dobitke, pri čemu najveće dionica Hotela Zlatni rat, čija je cijena porasla 11 posto, i Turisthotela, za 4,42 posto.

Po likvidnosti, slijedi dionica Končar Elektroindustrije, s prometom od 1,16 milijuna kuna, i rastom cijene za 1,94 posto, na 689,5 kuna.

U fokusu investitora danas je i dionica Magme. Cijena joj je skočila 8,24 posto, na 2,89 kuna, uz promet od 457.000 kuna.

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu danas je sklopljena predstečajna nagodba nad Magmom, koju su potpisali vjerovnici čije tražbine ukupno čine 63,99 posto ukupnih obveza društva.

Vlasnik Magme Goranko Fižulić nakon ročišta je za Hinu izjavio kako su sada stvoreni preduvjeti za redovan nastavak poslovanja. Magma će svoje poslovanje, prema predloženom planu, razvijati u dva segmenta poslovanja: 3D za djecu i 3D za poslovne korisnike.

Najveća gubitnica, pak, dionica je Dalekovoda, s padom cijene za više od 25 posto, na 28 kuna. Njome je dosad protrgovano 279,5 kuna.

Ta je tvrtka danas izvijestila da je od Konsolidatora zaprimila novu obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna.

Ponuda, koja vrijedi do 15. ožujka, uvjetovana je, kao i prva ponuda, "prethodnim kumulativnim ispunjenjem" dvaju uvjeta – pravomoćnošću rješenja Trgovačkog suda o odobravanju sklopljene predstečajne nagodbe te održavanjem Glavne skupštine koja bi donijela nekoliko povezanih odluka.

Ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe Dalekovoda pred Trgovačkim sudom u Zagrebu sazvana je za srijedu, 29. siječnja.

Cijena dionice HT-a, pak, nakon četiri dana pada, danas se stabilizirala na 170,82 kune, uz promet od 405.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close