ZSE: Dalekovod i dalje u fokusu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2013. u 10:38
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

 Indeksi Zagrebačke burze i danas bi mogli biti pod pritiskom negativnih kretanja na inozemnim burzama, dok bi u fokusu investitora mogla biti dionica Dalekovoda, nakon što je jučer Ustavni sud naložio bezodložni nastavak postupka predstečajne nagodbe u toj tvrtki.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks spustio se jučer 0,47 posto, na 1.839 bodova. Klizi već tri dana zaredom, oslabivši u tome razdoblju 0,65 posto.

Crobex10 jučer je pao za 0,66 posto, na 1.032 boda, zabilježivši gubitak drugi dan zaredom.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 5,9 milijuna kuna, što je 2 milijuna više nego dan ranije.

Milijunski promet ostvaren je samo dionicom HT-a, a cijena joj je pritom oslabila 0,33 posto, na 177,10 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Dalekovoda, čija je cijena skočila 16,34 posto, na 31,40 kuna, uz prometom od 659 tisuća kuna.

Rezultat je to objave rješenja Ustavnog suda u slučaju tužbe Dalekovoda, kojim je ukinuta odluka zagrebačkog Trgovačkog suda od prije mjesec dana o obustavi predstečajne nagodbe. Ustavni sud naložio je bezodložno nastavljanje tog postupka.

„Danas bi Crobex mogao dodatno oslabiti, četvrti dan zaredom, ponajviše pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama. Nema važnijih vijesti, pa niti katalizatora za življe trgovanje. U fokusu investitora i dalje bi mogla biti dionica Dalekovoda“, kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi ističu da bi u fokusu mogla biti i dionica Ingre, nakon što je jučer Nagodbeno vijeće otvorilo postupak predstečajne nagodbe nad tom tvrtkom te sazvalo prvo predstečajno ročište za 11. listopada. Dionici Ingre cijena je jučer pala za 2,32 posto, na 3,37 kuna, uz promet od 365,6 tisuća kuna.

U svakom slučaju, teško je očekivati pozitivna kretanja na domaćem tržištu dok na inozemnim burzama indeksi oštro padaju, dodaje Bošković.

Na inozemnim burzama moguća intervencija SAD-a u Siriji i danas je, drugi dan zaredom, spustila burzovne indekse.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad od lipnja. Dow Jones indeks skliznuo je 1,14 posto, na 14.776 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,59 posto, na 1.630 bodova, a Nasdaq indeks 2,16 posto, na 3.578 bodova.

Na azijskim burzama cijene dionica spuznule su na najnižu razinu u zadnjih sedam tjedana, a najviše su pale na burzama tržišta u razvoju, poput indonezijskog i filipinskog.

I na europskim burzama danas je nastavljeno klizanje cijena dionica.

„U fokusu su vijesti oko Sirije, no temeljni razlog klizanja najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa s nedavno dosegnutih rekordnih razina ipak je skorašnje Fedovo smanjenje monetarnih poticaja, prije svega njegova programa otkupa obveznica. Takva očekivanja ponajprije su imala utjecaja na tržištima u razvoju, s kojih se već tjednima povlači kapital, pri čemu indeksi padaju po 3-4 posto dnevno. Sada je to prisutno i na burzama razvijenih gospodarstava“, navodi Bošković.

No, kako zaključuje, ovakve korekcije na tržištu uopće nisu loše, jer stvaraju dobre temelje za budući rast.

Od burzovnih vijesti, danas nastupa ex-dividend date za dionice Leda i Janafa, što znači da se odsad njima trguje bez prava na dividendu. Dionica Leda nosila je dividendu od 118 kuna po dionici, a Janafa 20,36 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close