ZSE: Crobexi u prvom tjednu 2015. porasli gotovo 2 post

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. siječanj 2015. u 11:44
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 1,81 posto, na 1.772 boda, a Crobex10 za 1,923 posto, na 1.020 bodova.

Indeksi Zagrebačke burze proteklog su tjedna porasli gotovo dva posto, ponešto se oporavivši nakon višetjedne korekcije krajem prošle godine, no analitičari su oprezni u pogledu daljnjeg potencijala tržišta za rast.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 1,81 posto, na 1.772 boda, a Crobex10 za 1,923 posto, na 1.020 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 60 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego tjedan dana ranije.

"Nakon višetjedne korekcije, na početku ove godine Crobexi su se ponešto oporavili. No, i dalje će u kratkome roku prevladavati silazni pritisci", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Nalikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a s 8,3 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 2,67 posto, na 154 kune.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, s gotovo 4 milijuna kuna prometa i skokom cijen za 5,43 posto, na 348 kuna.

Po likvdinosti je prati dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 3,9 milijuna kuna, a cijena joj je pritom ojačala 1,7 posto, na 19,94 kune.

Znatniji rast cijene među sastavnicama Crobexa bilježi i dionica Ine, za 1,37 posto, na 3.700 kuna, nakon što je objavljeno da je dobila koncesiju za istraživanje nafte na dva polja u Jadranu.

Najveća dobitnica, pak, dionica je Imunološkog zavoda, sa skokom cijene za 18,84 posto, na 71,29 kuna, uz 712 tisuća kuna prometa.

Interes investitora na tu inače slabo likvidnu dionicu privukla je odluka Vlade da pokrene proces prikupljanja obvezujućih ponuda za 54 posto udjela i dokapitalizaciju tvrtke.

Znatnije je porasla i cijena dionice Hotela Imperial, za gotovo 8 posto, na 527 kuna, a uz 780.000 kuna prometa. Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je da su na ponovljenom natječaju za kupnju 50,08 posto udjela u Imperialu pristigla četiri pisma namjere te da je početna cijena udjela 249,12 milijuna kuna.

Najveća gubitnica, pak, među likvidnijim izdanjima bila je dionica Dalekovoda, s padom cijene za 13 posto, na 12,84 kuna, uz 1,56 milijuna kuna prometa. Ta kompanija uvrstila je dodatnih 22 milijuna redovnih dionica, konvertiranih iz B u A izdanje, kojima je trgovanje počelo od petka.

Smjer Crobexa ovisi o odlukama ECB-a?

U osvrtu na prošlu godinu Čićin-Šain ističe da je nakon relativno dobre izvedbe u prvih devet mjeseci 2014., pri čemu je u rujnu dosegnuo lanjski vrhunac od 1.930 bodova, Crobex do kraja godine izbrisao dobitke.

"Nakon što je Crobex poslije proljeća uzletio na krilima obilne globalne likvidnosti, jesen je donijela korekciju kako su globalni investitori zauzeli oprezniji stav prema brzorastućim tržištima. Naime, ekonomske sankcije Rusiji su, zajedno s padom cijena nafte, dovele do snažne deprecijacije rublje te posljedično i rasprodaje financijske imovine denominirane u toj valuti. To je potaknulo rasprodaju i ostale rizične imovine među kojom se nalaze i hrvatske dionice", ističe Čićin-Šain.

Što se tiče 2015. godine, očekuje zadržavanje silaznih pritiska po Crobex.

"Očekujemo zadržavanje silaznih pritisaka po Crobex u kratkome roku, s obzirom na tehničke pokazatelje koji sugeriraju nastavak korekcije, jer je 50-dnevni pomični prosjek pao ispod 200-dnevnog prvi puta od ljeta, zatim zbog negativnih očekivanja po zarade sastavnica Crobexa te relativno viših omjera cijena i zarada po dionici u odnosu na, primjerice, slovenski indeks SBITOP, kao i trenutnu averziju globalnih investitora prema rizičnoj imovini", navodi Čićin Šain.

Ipak, ističe, ako se ispune očekivanja da će se Europska središnja banka upustiti u kvantitativno popuštanje monetarne politike, odnosno kupovinu državnih obveznica, tijekom prvog kvartala, Crobex i ostali regionalni indeksi mogli bi značajno profitirati od tako stvorene likvidnosti.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

i ovaj ga svašta lupeta.

New Report

Close