ZSE: Crobexi blago ojačali, bez snage za snažniji uspon

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. srpanj 2014. u 11:28
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna blago ojačali, no zbog slabih domaćih fundamenata i skromne likvidnosti, nemaju snage za snažniji uspon, pa se idućih dana očekuje njihova stagnacija.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna blago ojačali, no zbog slabih domaćih fundamenata i skromne likvidnosti, nemaju snage za snažniji uspon, pa se idućih dana očekuje njihova stagnacija.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,51 posto, na 1.805 bodova, a Crobex10 za 0,67 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet iznosio je 49 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna više nego tjedan dana prije, no i dalje je riječ o skromnom trgovanju.

„I dok se Crobex već neko vrijeme kreće u uskom rasponu od plus/minus 10 do 20 bodova, likvidnost je protekloga tjedna na domaćoj burzi bila vrlo skromna, u prosjeku dnevno između 7 i 8 milijuna kuna. To je gotovo upola manje nego sredinom lipnja, a bez dodatne likvidnosti teško da Crobex ima snage za uspon“, ističe Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, razlog zašto tržište nema snage za jači oporavak leži i u slabim fundamentima, stoga i idućih dana očekuje slično trgovanje kao i protekloga tjedna.

„Niti skorašnja objava poslovnih rezultata domaćih kompanija za drugo tromjesečje vjerojatno neće bitnije promijeniti tržišni sentiment. Naime, očekujemo daljnji pad prihoda i operativne profitabilnosti kompanija uslijed sporog oporavka ekonomije, sve manje prostora za rezanje troškova te povećanih troškova restrukturiranja. Sad je sve jasnije da su domaće kompanije od početka recesije kasnile s optimizacijom troškova poslovanja i da se nisu dovoljno dobro pripremile za konkurenciju i izlazak na strana tržišta“, kaže Mažurin.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a, 13,65 milijuna kuna, a cijena joj je na tjednoj razini ostala nepromijenjena, na 147 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, s 3,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 2,8 posto, na 217,7 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Đuro Đaković Holdinga, kojom je ostvareno 3,3 milijuna kuna prometa i kojoj je cijena skočila 38,5 posto, na 48,5 kuna.

Skupština te kompanije donijela je odluke o smanjenju temeljnog kapitala umanjenjem nominalne vrijednosti dionica s 80 na 20 kuna te povećanju temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica uz cjenovni raspon od 20 do 60 kuna.

Znatnije cjenovne dobitke među likvidnijim izdanjima ostvarile su i dionice Rivijera Adrije, za gotovo 11 posto, Auto Hrvatske za 9 posto, te Kraša za 7,6 posto.

A među većim gubitnicama našle su se dionice Vupika i Belja, nakon što su uprave tih kompanija objavile pozive za glavne skupštine, na kojima će se odlučivati o smanjenju njihova temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka.

Cijena dionice Vupika pala je za više od 10 posto, na 88,99 kuna, uz 1,5 milijuna kuna prometa, dok je dionica Belja pojeftinila 2,48 posto, na 39 kuna, uz 1,9 milijuna kuna prometa.

Znatniji pad cijene zabilježila je i dionica Petrokemije, za 5,25 posto, na 39 kuna. Ta je kompanija objavila javni poziv za upis novih dionica, i to najmanje za 8,33 milijuna kuna, a najviše 16,6 milijuna, koji će se provesti u tri kruga. Sukladno odluci Glavne skupštine, temeljni bi se kapital Petrokemije trebao povećati za najviše 499,99 milijuna kuna, odnosno nakon povećanja bi trebao iznositi do najviše 633 milijuna kuna.

Među likvidnijim izdanjima veće gubitke zabilježile su i dionice Atlantske plovidbe, za više od 10 posto, te Dalekovoda, za 5,87 posto.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, najviše od travnja, što je posljedica anemičnih gospodarskih podataka i poslovnih rezultata kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,7 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,9, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,6 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,4, a pariški CAC 4,4 posto.

„Na inozemnim se burzama idućega tjedna očekuje volatilno trgovanje, s obzirom da je započela sezona objave poslovnih izvješća kompanija. Nove smjernice investitorima dat će i makroekonomske objave, prije svega podaci o industrijskoj proizvodnji u eurozoni i SAD-u te prometu u američkoj maloprodaji“, zaključuje Mažurin.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close