Zarade kompanija konačno rastu, dionice love novi vrh

Autor: Tomislav Pili , 24. listopad 2016. u 22:01
Zarade po dionici porasle su 7 posto/REUTERS

Kvartalni rezultati označit će kraj jednogodišnjeg pada zarada, pa neki S&P 500 vide do siječnja na 2200 bodova.

U trećem tromjesečju američke će kompanije konačno zabilježiti rast dobiti čime bi dionički indeks S&P 500 kraj godine mogao dočekati na novoj rekordnoj vrijednosti. Sezonu objave rezultata na početku su obilježila izvrsna izvješća Microsofta i banke Wells Fargo, pa američki analitičari sada očekuju da su zarade u proteklom kvartalu rasle u prosjeku 1,1 posto, prenosi Reuters.

U tom bi slučaju bio prekinut pad zarada kompanija u SAD-u nakon četiri uzastopna tromjesečja. To bi trebalo potaknuti uspon S&P-a 500 koji je dosadašnji rekord od 2190 bodova postigao sredinom kolovoza. Od tada je rast izgubio na snazi, pa se indeks trenutno nalazi 50 bodova niže. Za ovu godinu bilježi plus od 4,8 posto. Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa, smatra da prostor za rast sastavnica S&P-a 500 postoji.

 

3,6posto

ojača S&P 500 u posljednjih 50 dana svake godine

"Najvećih 500 američkih kompanija u trećem kvartalu prikazalo je u prosjeku 7 posto veću zaradu po dionici u odnosu na očekivanja Wall Streeta. Smatram da su ove kompanije, što se poslovanja tiče, u dobrom položaju što bi značilo nastavak rasta zarada po dionici", kaže Gvozdanović. Dodaje kako će dinamika podizanja kamatnih stopa ovisiti o makroekonomskim pokazateljima, što bi u srednjem roku moglo dati bolju poziciju za zarade u sektoru financija.

"Relativno niska cijena nafte i sirovina općenito umanjuje prosječnu zaradu kompanija u indeksu obzirom na veliku tržišnu kapitalizaciju energetskih kompanija. Čak i ukoliko se cijene energenata ne nastave oporavljati, za očekivati je nastavak rasta zarada američkih kompanija – posebice u financijskom i IT sektoru", ocjenjuje Gvozdanović. U prilog očekivanju rasta cijena dionica govori i burzovna tradicija prema kojoj je od 1980. S&P 500 u posljednjih 50 trgovinskih dana u prosjeku ojačao 3,6 posto. U tom bi slučaju indeks krajem godine vrijedio 2200 bodova.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close