Započela prva faza projekta SEE Link – poslovno povezivanje triju regionalnih burzi

Autor: Tomislav Pili , 21. srpanj 2014. u 18:34
Sporazum je potpisan/FOTOLIA

Svaka od burzi doprinijet će sa po 80.000 eura za kapitalno osnaživanje.

Potpisivanjem sporazuma o financijskoj potpori Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt razvoja regionalnih tržišta kapitala ostvaren je prvi korak u oživotvorenju tog projekta pred kojim je još dugi put.

Podsjetimo, sporazum je početkom srpnja u Skopju potpisala tvrtka SEE Link, zajednička kompanija Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze, a njime je predviđeno da EBRD osigura potporu u iznosu od 540.000 eura koji bi se utrošili za uspostavljanje tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga. Svaka burza sudionica projekta doprinijet će s po 80.000 eura namijenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka, društva kojem je cilj stvaranje regionalne infrastrukture potrebne za trgovanje društvima uvrštenima na te tri burze.Projekt je kompleksan, tvrde na Zagrebačkoj burzi, a dodatno ga usložnjava činjenica da je uključen EBRD i tri burze s pojedincima koji će pokrivati različita područja unutar projekta.

"Vrlo je važno da unatoč razlikama koje postoje između burzi-sudionica projekta svi nađemo zajednički nazivnik i stoga je ključno dobro inicijalno postavljanje projekta, s jasnim identificiranjem zadataka, pojedinaca koji će ih odraditi, sagledavanjem rizika itd. Tome ćemo u početnoj fazi posvetiti dosta vremena. Istovremeno se radi na nekoliko elemenata projekta – projektni plan detaljno se razrađuje po područjima, a paralelno utvrđujemo pojedinosti vezane uz pravne aspekte projekta, IT detalje kao što su usporedba trgovinskih sustava, razrađujemo marketinške aktivnosti, poput uspostavljanja internetske stranice SEE Linka i ostalo", ističe Sanda Kuhtić Nalis, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke burze na pitanje koji su sljedeći koraci u razvoju projekta. Na Zagrebačkoj burzi nadaju se da će projekt zaživjeti tijekom druge godine.

"Hoće li se raditi o prvoj ili drugoj polovici godine, bit će jasnije kad se izradi detaljan terminski plan", kaže Kuhtić Nalis.  Nakon potpisivanja skopskog sporazum sa EBRD-om, Ivan Takev, direktor Bugarske burze napomenuo je kako je "preliminarni interes ulagača izuzetno ohrabrujući". Kuhtić Nalis u vezi izjave bugarskog predstavnika kaže kako se još ne može govoriti o detaljima. "No, osim interesa članova burzi i njihovih klijenta, važan nam je i interes drugih burzi koje bi se mogle pridružile projektu kada on zaživi. A i taj interes postoji", tvrdi Kuhtić Nalis. Pridruživanje ostalih burzi ključno je za financijski uspjeh ovog projekta. Ideja je da pokretači projekta priključenjem drugih tržišta vrate uloženo u razvoj platforme za razmjenu naloga. Inače, u ovom trolistu, Zagrebačka burza s lipanjskih 26 milijardi eura ukupne tržišne kapitalizacije uvjerljivo je najveće tržište. Tržišna kapitalizacija najmanje sudionice, Makedonske burze, kreće se oko 1,4 milijarde eura, a Bugarske burze 4,15 milijardi eura.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a poslije će se pridružiti srbija, Bih i Crna gora ….

New Report

Close