Vrijednost dionica u svijetu na rekordnih 66 bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 28. kolovoz 2014. u 15:18
MSCI indeks azijskih dionica dotaknuo je najvišu razinu od 2008./REUTERS

Tržište je ispravno reagiralo i očekivanja nisu bez osnove, smatraju analitičari.

Pravi val optimizma preplavio je globalno tržište kapitala postavljajući nove, nikad viđene rekorde.

Nakon što je u ponedjeljak dotaknuo magičnu razinu od 2000 bodova, američki S&P 500 u utorak se i zaustavio iznad te razine po prvi puta u povijesti. Proboj razine od 2000 bodova povukao je i azijsko tržište, pa je u srijedu MSCI indeks azijskih dionica (bez japanskih) dotaknuo najvišu razinu od siječnja 2008. godine.Sve je to popratila vijest da je globalna tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost svih dionica na svijetu, dosegnula rekordnih 66 bilijuna dolara. Samo u posljednjih 20 dana globalna tržišna kapitalizacija porasla je za 2,2 bilijuna dolara.

 

10pozitivnih

dana zabilježio je S&P 500 indeks u posljednjih 13 trgovinskih dana

Uz postupno gašenje geopolitičkih žarišta, poput pojasa Gaze te pregovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Petra Porošenka, najznačajniji impuls trenutnoj euforiji dao je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi. Njegovo izlaganje u petak u američkom Jackson Holeu tržište je protumačilo kao najavu novih monetarnih poticaja u eurozoni.Iako je u srijedu njemački ministar financija Wolfgang Schäuble pokušao "stati na loptu" izjavivši u tamošnjim medijima da je tržište preekstenzivno protumačilo Draghijeve riječi, burze jedva da su se osvrnule na tu vijest.

Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa smatra da se Draghi mora odlučiti za nove poticaje ako želi obraniti eurozonu od deflatornih pritisaka što, naravno, veseli tržište. "Smatram da optimizam nije previše izražen, što posebno vrijedi za američko tržište, a u kombinaciji s mogućim rješavanjem ukrajinske krize i za europsko tržište. Sve u svemu, tržište je ispravno reagiralo i očekivanja, po mom mišljenju, nisu neutemeljena", kaže Gvozdanović. Što se tiče europskog tržišta, odnosno njemačkog, teško je reći da li je korekcija zaustavljena i hoće li ukrajinska kriza i dalje biti uteg. "Dosadašnje razgovore Putin-Porošenko ocjenjujem korakom u dobrom smjeru", ističe Gvozdanović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close