Velike igrače na burzu bi vratila stabilnija Vlada

Autor: Tomislav Pili , 30. svibanj 2016. u 22:00
Nastavak oporavka gospodarstva bez utjecaja na interes za dionice

Osim iznimno niske likvidnosti, investicijske fondove od domaćih dionica odbija i strah od atmosfere u zemlji, ocjenjuju analitičari.

Velikim igračima na burzi, mirovinskim i investicijskim fondovima, više bi značila stabilnija Vlada nego rast BDP-a da bi se znatnije okrenuli hrvatskim dionicama. Procjena rasta BDP-a trebala bi danas pokazati da je gospodarstvo ojačalo 2,4 posto, koliko u prosjeku očekuju analitičari. To bi značilo da je rast ubrzao u odnosu na 1,9 posto u četvrtom tromjesečju, ali i da gospodarstvo jača već šesti kvartal zaredom. 

Nedovoljan okidač
Prevedeno na jezik burze, rast BDP-a trebao bi donijeti bolje poslovne rezultate kompanija, a kako se na burzi kupuje buduće poslovanje, a ne sadašnje, to bi značilo da cijene hrvatskih dionica izgledaju primamljivije. Međutim, samo pokazatelj rasta BDP-a definitivno neće biti "okidač" za institucionalne investitore da se okrenu domaćim dionicama, smatra Goran Vorkapić, specijalist za financijsko tržište Hypo banke."Za sada bi više koristi imala stabilna Vlada s jasnim ciljevima nego dobar pokazatelj BDP-a jer je strah investitora još uvijek prevelik zbog cijele atmosfere i ulagačke klime u zemlji", ocjenjuje Vorkapić.

Dodaje kako već godinu i pol imamo niz vrlo dobrih pokazatelja koji se – što se tiče volumena na Zagrebačkoj burzi – uopće ne odražavaju, iako se odražavaju u višim cijenama određenih dionica. Burzovna statistika za prvo tromjesečje kazuje kako je broj protrgovanih dionica bio 41 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju. Promet je bio manji za trećinu. "Najveći problem koji ističu institucionalni investitori je mala likvidnost, a investicijski fondovi moraju paziti na potencijalna povlačenja sredstava te se stoga odlučuju za strana tržišta gdje je likvidnost veća", kaže Vorkapić.

Reforme i privatizacija
Predsjednik Uprave ZB Investa, Hrvoje Krstulović, kaže kako rast BDP-a i drugi pokazatelji koji ukazuju na potencijal u narednom razdoblju te politička stabilnost uz paralelno provođenje reformi i privatizacije može pozitivno utjecati na tržište kapitala.

"Više ulagatelja bi tada ulagalo u domaće fondove koji bi time imali dodatna sredstva za ulaganje u kvalitetne izdavatelje. Dodatno bi i više domaćih izdavatelja ušlo u fokus investicijskih odluka", smatra Krstulović. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ističe da se rast BDP-a sporije odražava na oporavak burze u odnosu na privatizacije ili nova uvrštenja. "Takvi projekti u znatno bi većoj mjeri utjecali na poticanje aktivnosti na burzi", ocjenjuje Gažić.
 

Komentari (4)
Pogledajte sve

***meni je žal kaj Milanović nije uveo još 12-13 novih poreza na dionice i umjesto 12% stavio 70%… burza bi propjevala od sreća uz neviđen promet… pokraj ove sadašnje ekipe mrtvaca sve 4 godine mandata bi ostao taj nebulozan porez na dionice jer oni to riješavaju “idući tjedan” ili “sutra”… pa zato pitam Milanovića, pobogu brate zašto samo 1 porez od 12%? jel ti diler podvalio buđavo bijelo?

uz ovakvu Vladu i politiku, dobro je da ima ikakvih igrača, jer su većina već šepavi, od tolikih napora uloženih, da ovo kaljužavo igralište preživi

Nema trgovanja zbog poreza. Bando lopovska, to je teško reči?

Čekamo smart kartice za samostalno trgovanje , pod svojom lozinkom sastavljenom od slučajnog odabira brojeva,..

New Report

Close