Da li je val rasprodaja dionica najava burzovnog sloma?

Autor: Tomislav Pili , 15. listopad 2018. u 14:38
Američki indeksi prošlog su tjedna ostvarili najgori dvodnevni niz u osam mjeseci/REUTERS

Analitičari smatraju da nije ispunjen glavni preduvjet za ‘medvjeđe tržište’, a to je recesija.

Iako su američki burzovni indeksi u četvrtak probili ključnu tehničku podršku što sugerira daljnji pad njihove vrijednosti, tamošnji stručnjaci smatraju kako u valu rasprodaje dionica ne treba tražiti početak kraja 10-godišnjeg bikovskog tržišta.

Nakon što je S&P 500 skliznuo dodatnih dva posto, zaustavio se na 2728 bodova, ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka.

Podsjetimo, radi se o najpopularnijem tehničkom pokazatelju trenda u cijenama dionica. Međutim, prošlotjedna rasprodaja nije najava ulaska u "medvjeđe tržište", tumače američki analitičari u petak. "Investitori ne trebaju paničariti", izjavio je za CNBC Christopher Smart, voditelj analize u Baringsu. Prema njegovu mišljenju, za sada je riječ o privremenoj korekciji koja će malo "ispuhati" tehnološke dionice. Slično misle i u tvrtki za upravljanje imovinom Amundi.

"Ekonomski indikatori i dalje nagovještavaju rast iznad prosjeka. Indikatori financijskog tržišta su malo lošiji, ali nisu zastrašujući", stoji u bilješci Amundija.

Shane Olivier, voditelj investicijskih strategija u AMP Capitalu, podsjeća kako "povijest kazuje" da ulazak u medvjeđe tržište zahtijeva recesiju u SAD-u, a to nije slučaj. Iako se očekuje ove godine usporavanje ekonomskog rasta, monetarni uvjeti u Americi "daleko su od zaoštrenih", fiskalni poticaji i dalje su na snazi i nema znakova koji uobičajeno prethode recesiji.

Christopher Smart smatra da investitori na dioničkom tržištu trenutno reagiraju "emocionalno" na rast kamatnih stopa, posebno nakon što je takvu politiku Feda predsjednik Donald Trump nazvao "ludom", a tu su i trgovinske napetosti s Kinom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close