Upravi Adrisa za ‘vrat će puhati’ nova Udruga dioničara

Autor: Jadranka Dozan , 24. svibanj 2017. u 07:52
Zgrada Adris grupe u Jagićevoj ulici/Zarko Basic/PIXSELL

Navodno osnivači imaju tek po nekoliko dionica, a predsjednik udruge je iskusni financijaš Mihovil Prpić.

Dioničare Adris grupe za tri tjedna čeka glavna skupština. Dnevni red je uglavnom uobičajen: izvješća Uprave i Nadzornog odbora za 2016., usvajanje financijskih izvješća, razrješnice, odlučivanje o isplati dividende (ovaj put 17 kuna po dionici ili 278 mil. kuna ukupno), informacija čelnika kompanije Ante Vlahovića o planu poslovanja 2017., imenovanje revizora.

Atmosfera na skupštini možda ipak neće biti uobičajena – a u Adrisu kao kompaniji kojoj je profitabilno poslovanje konstanta i čiji su se mnogi izvorni odnosno mali dioničari prometnuli u milijunaše – to je dosad uglavnom značilo 'kazališna'. Da bi ovaj put moglo biti zanimljivije i s više propitivanja dioničara, upućuju i informacije o tome da je nedavno u registar udruga upisana Udruga dioničara Adris grupe koju je inicirala nekolicina dioničara.  Ona bi, tvrde upućeni financijaši, mogla donijeti i novu, višu dimenziju dioničarskog aktivizma u rovinjskoj kompaniji. Udruga dioničara u današnjoj Adris grupi postoji još od samih početaka dioničarstva i vremena TDR-a, ali inicijatori nove svoju ulogu očito vide aktivnijom i ambicioznijom.

 Podsjećajući na više od dva desetljeća postojanja udruge dioničara, glasnogovornik Adris grupe Predrag Grubić kaže kako imaju neformalna saznanja da je u ožujku osnovana nova s istim imenom. Koji su im ciljevi, u Adrisu tvrde da ne znaju.  Navodno sami osnivači udruge imaju tek po nekoliko dionica, ali to samo po sebi ne govori ništa o dometima i podupirateljima Udruge. Dapače, to samo potencira tvrdnje da iza nje stoje ozbiljni igrači. To, uostalom, sugeriraju i podaci iz registra udruga pri nadležnom Ministarstvu uprave, prema kojima je predsjednik nove udruge iskusni financijaš Mihovil Prpić.  On nam je ostao nedostupan za komentar, ali među burzovnim profesionalcima upućenim u tu inicijativu smatraju kako je pojava ozbiljne udruge itekako potrebna i dobrodošla.

Oko 40 posto dioničara Adrisa dioničari su bez prava glasa, ali i onima koji imaju redovne dionice nedostaju objektivne i kvalitetne informacije, kažu. Udruga koja bi im bila pri ruci za savjete i informacije omogućila bi im kvalitetnije vrednovanje i raspolaganje vlasništvom.  "To što neka kompanija ostvaruje dobit ne znači da se njome upravlja optimalno, a dioničari bi morali imati pravo propitivati o tome", kaže sugovornik iz investicijske zajednice. Očekuje da će se odskora prema Upravi više inzistirati na podrobnijim informacijama, primjerice, poput onih o poslovanju i tržišnim pozicijama Croatia osiguranja, povratima na investicije u marikulturu, izloženosti Agrokoru i slično. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Velikom broju dionica na ZSE bi trebala puhati za vrat Udruga malih dioničara, a pogotovo onima koji putem trezora ruše cijenu dionice, kao da im je u interesu da firma što manje vrijedi, doslovno sprdačina s malim dioničarima.

Tako dakle, Adris je kreditirao Agrokor? E pa sad je jasno tko je financirao lex Agrokor!

Nedvojbena su samo pitanja – di su pare i tko će vratiti pare tj. tko će vratit 978miljuna kuna koje je g. Vlahović i njegov NO dao g. Todoriću a ovaj očito potrošio. Ne sjećamo se da su gornje ulaganje u Agrokor odobrili mali dioničari pa je odgovor na pitanje – tj. prijedlog neka lovu vrati g. Vlahović osobno tj. neka proda svoje dionice a neka traži da mu Todorić vrati lovu.
Drugo je pitanje koliko je potrebno napraviti rezervacije od 978mil kn – sigurno barem 50% tako da bi Adris mogao i biti u gubitku u 2017.
Treće je pitanje moze li g. Vlahović i dalje vodit Adris – priča se ne iz više razloga a sigurno u RH ima par ozbiljnih managera koji vode grupacije ili holding kompnaije a koji mogu uspješnje voditi Adris (vjerovatno je to profil financijaša ala g. Pripic jer jedino financijaš strategy moze vodit Adris a ne markentigaš).
Ključno je pitanje da li će dioničari Adrisa dozvoliti da g. Vlahović upravlja sa preostalih 3,6mld casha koji ima Adris na računu (naravno pitanje je da li i taj cash nije u plasmanima ala Todorić). Ono što se ne smije dozvoliti da stranac bude novi director Adrisa…

New Report

Close