Ulaskom u Locusta Invest KD Skladi ojačao poziciju u regiji

Autor: Tomislav Pili , 19. svibanj 2015. u 22:00
Iz KD Skladi su poručili kako nastavljaju s postupkom dobivanja dozvola za spajanje Locuste i njihove hrvatske podružnice/FOTOLIA

Iz Ljubljane poručuju kako kupnjom hrvatskog društva stvaraju vodeće društvo.

Hrvatsko tržište investicijskih fondova nastavlja s preslagivanjem ulaskom moćnog slovenskog društva KD Skladi u Locusta Invest.

 

715milijuna

eura vrijedi imovina kojom upravljaju KD Skladi

KD je dobio odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za stjecanje 60 posto udjela u temeljnom kapitalu Locusta Investa koja – prema Hanfinu izvješću iz ožujka – upravlja s gotovo 200 milijuna kuna kroz po jedan novčani i mješoviti fond te četiri alternativna fonda s privatnom ponudom. Na upit Poslovnog dnevnika predsjednik Uprave KD Skladi, Luka Podlogar, kaže kako će po dobivanju Hanfine dozvole KD nastaviti s postupkom dobivanja svih potrebnih dozvola za spajanje Locuste i njihove hrvatske podružnice, KD Investmentsa.

"Ovime KD ojačava svoj regijski položaj i nastavlja slijediti strategiju stvaranja vodećeg društva za upravljanje imovinom u jugoistočnoj Europi", dodao je Podlogar. Inače, za hrvatske prilike KD je pravi div. Skupina izvan Slovenije broji četiri društva za upravljanje s ukupno 11 investicijskih fondova, pet u Hrvatskoj, četiri u Makedoniji te dva zatvorena fonda u BiH. KD ukupno upravlja sa 715 milijuna eura imovine, od toga 630 milijuna eura u Sloveniji. Za usporedbu, ZB Invest upravlja s, preračunato, 451 milijun eura.

 

200milijuna

kuna vrijedila je imovina Locusta Investa krajem ožujka

U Locusti nisu željeli ništa komentirati poručivši kako uskoro spremaju objavu za medije. Za Iztoka Likara, analitičara portala Hrportfolio, KD-ovo preuzimanje je nastavak konsolidacije koja je očekivana na tržištu i logični nastavak razvoja tržišta. "Time je KD pokazao da mu je hrvatsko tržište bitno i vrlo je pozitivno da je jedan snažan regionalni igrač pokazao interes za hrvatsko tržište. KD Investments Zagreb dobro pokriva segment dioničkih fondova, dok Locusta ima solidnu imovinu u konzervativnijim oblicima ulaganja", ocjenjuje Likar.

Komentirajte prvi

New Report

Close