U Trumpovu mandatu vrijednost američkih dionica raste dvostruko više

Autor: Tomislav Pili , 29. prosinac 2019. u 22:00
Kada je Donald Trump izabran, indeksi su se srušili/REUTERS

Porezna reforma, dobro makroekonomsko stanje i snižavanje kamatnih stopa potaknuli su tržište.

Kada su u izbornoj noći u studenom 2016. počeli pristizati rezultati koji su sugerirali pobjedu Donalda Trumpa, terminski ugovori na Dow Jones burzovni indeks srušili su se za 900 bodova.

No, vrlo brzo su se i oporavili sugerirajući da će Trumpov predsjednički mandat biti vrlo plodan za kapital na dioničkom tržištu SAD-a. I nisu se prevarili. Kako pokazuje analiza tvrtke Bespoke Investment Group koju prenosi CNBC, u posljednje tri godine burzovni indeksi na Wall Streetu skočili su dvostruko više nego u vrijeme Trumpovih prethodnika. 

Blagotvorni utjecaj 
Analiza koja uključuje burzovne statistike od 1928. godine do današnjih dana pokazuje da je S&P 500 indeks u tri godine mandata američkih predsjednika prosječno rastao 23 posto. No, u tri godine Trumpova mandata S&P 500 ostvario je više od 50 posto povrata. Samo ove godine dioničko mjerilo 500 najvećih američkih kompanija bilježi rast od  preko 29 posto, dobrano više od prosječnih 12,8 posto rasta u trećoj godini mandata Trumpovih prethodnika. Trumpov blagotvorni utjecaj na burzu još je značajniji ako se uzme u obzir da treća godina mandata s 12,8 posto prosječnog rasta u pravilu daje najbolji rezultat u dosadašnjim ciklusima, naglašavaju analitičari Bespokea u bilješci klijentima.

 

29,2 posto

ojačao je indeks S&P 500 tijekom ove godine

Uspon američkog tržišta nastavljen je i prošloga tjedna. Sva tri indeksa dosegnula su u četvrtak nove najviše razine u povijesti, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva. Dow Jones ojačao je 105 bodova ili 0,37 posto, na 28.621 bod, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 3239 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 9022 boda.

Osim što je ova godina na izmaku donijela najveći rast S&P 500 indeksa od 2013. godine, burzovna statistika zabilježila je još nekoliko presedana. Po prvi puta u povijesti taj je indeks prešao vrijednost od 3200 bodova te je time i sedmi put ove godine dosegao okruglu vrijednost. Zanimljivo je da se to sve dogodilo u vrijeme eskalacije trgovinskih tenzija između Amerike i Kine. Dok su poduzeća srezala investicije pribojavajući se nesigurnosti koje donosi sukob dva vodeća svjetska gospodarstva, ulagači u dionice i dalje su dovoljno uvjereni da će se SAD i Kina ukinuti carine u bilateralnoj trgovini.

Valja naglasiti i kako je "Trumpovoj burzi" na ruku išla i obnova monetarnih poticaja središnje banke. Fed pod predsjedanjem Jerome Powella ove je godine tri puta snizio kamatne stope. Središnja banka snizila je kamatne stope zbog očekivanog usporavanja ekonomskog rasta, kako na domaćem planu, tako i u inozemstvu. No, ne treba zanemariti ni Trumpov pritisak na Powella. Naime, stanar Bijele kuće više je puta vrlo kritički govorio o Fedovoj politici smatrajući da se kamatne stope moraju brže spuštati. Pri tome je često koristio argument o 15 bilijuna dolara vrijednim stranim državnim obveznicama koje donose negativni prinos.   

Nadmašio ga Obama 
Tržištu kapitala na ruku je išlo i iznimno povoljno stanje na trži rada. Naime, stopa nezaposlenoti trenutno iznosi 3,5 posto i najniža je od 1969. godine. Iako je Trumpova treća godina mandata donijela iznadprosječni rast S&P-a 500, nije i najbolja ikada. Naime, indeks je 2013. skočio 32 posto, u vrijeme mandata Baracka Obame, nakon što se ekonomija oporavila od recesije.

Ako se analiziraju ostale godine, upadljiv je rezultat u prvoj godini mandata kada je indeks skočio 19,4 posto, tri puta više od prosječnih 5,7 posto rasta. Američki analitičari pojašnjavaju kako su 2017. tamošnje kompanije dobile poticaj u vidu porezne reforme koja je snizila stope poreza na dobit te omogućila "bezbolni" povrat gotovine koju su velike kompanije držale u inozemstvu izbjegavajući na taj način porez.

Većina te gotovine prelila se u džepove dioničara, kroz dividende i otkupe dionica. Daleko lošiji rezultat od prosjeka Trump je ostvario u drugoj godini mandata. S&P 500 lani se srušio 6,2 posto, dok je prosjek rast od 4,5 posto. Ako je suditi po statistici, Trumpa na burzi očekuje još jedna dobra godina. U četvrtoj godini mandata indeks u prosjeku poraste 5,7 posto.   

Globalni skok

Svjetska tržišna kapitalizacija veća 17 bilijuna dolara
Zahvaljujući rastu cijena američkih dionica, vrijednost globalnih dionica ove se godine povećala za 17 bilijuna dolara, pokazuju izračuni Deutsche Bank. Početkom ove godine globalna dionička tržišna kapitalizacija iznosila je malo manje od 70 bilijuna dolara, da bi sada dosegla više od 85 bilijuna dolara. Veliki uspon svjetskih tržišta dominantno je zasluga američke burze gdje su svi najvažniji burzovni indeksi ostvarili više od 20 posto rasta. Pojedinačno gledano, najviše su doprinijele američke tehnološke kompanije. Naime, vrijednost dionica Applea ove je godine skočila za 80 posto dok je tržišna kapitalizacija najveće društvene mreže Facebook povećana za 57 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close