U borbu za norveško tržište kapitala uz Euronext ulazi i Londonska burza

Euronext je za sada u boljoj poziciji zbog podrške dioničara/REUTERS Euronext je za sada u boljoj poziciji zbog podrške dioničara/REUTERS

Ovo će biti prvi pokušaj akvizicije nakon što je Europska komisija blokirala London u spajanju s Deutsche Börse.

Priča oko preuzimanja burze u Oslu sve više poprima oblike rata ponudama između dva najveća burzovna operatera u Europi. Prema navodima britanskih medija koji se pozivaju na upućene izvore, Londonska burza zainteresirana je za davanje ponude za norveško tržište kapitala.

Ne sviđa im se scenarij
Prema tvrdnjama izvora, Londonska je burza angažirala za sada nepoznatu banku radi razmatranja kako bi se mogla dati ponuda za burzu u norveškoj prijestolnici. Reuters navodi kako su burze u Oslu i Londonu odbile komentirati ove navode. Međutim, ako se napisi pokažu točnima, to bi mogao biti okidač za nadmetanje Londonske burze sa Euronextom koji je već dao ponudu za preuzimanje. Podsjetimo, taj operater burzi u Amsterdamu, Bruxellesu, Dublinu, Lisabonu i Parizu ponudio je 625 milijuna eura za Oslo, a u prošlog je mjeseca osigurao podršku većine dioničara.

 

625 milijuna

eura ponudio je Euronext za norveško tržište

Međutim, holding kompaniji Oslo Bors VPS takav se scenarij baš nije svidio, pa su 11. siječnja objavili kako se još nekoliko ponuđača zanima za burzu u Oslu. Prema napisima Financial Timesa, jedan od tih ponuđača mogao bi biti Nasdaq koji posjeduje tržišta u skandinavskim državama, Švedskoj, Danskoj i Finskoj. Ako je Londonska burza također među ponuđačima, to bi bio prvi pokušaj da taj operater krene u akviziciju nakon što je Europska komisija 2017. blokirala njezino najavljeno spajanje s Deutsche Börse. 

Meta, a ne 'lovac'
U to je vrijeme to bio već peti pokušaj anglo-njemačkog burzovnog povezivanja. Međutim, nakon što je transakcija propala, Londonsku burzu mnogi su vidjeli kao potencijalnu metu, a ne "lovca".

Analitičari su je stoga često vidjeli "pod kapom" američkih konkurenata Intercontinental Exchange i CME. Inače, burze u Londonu i Oslu više godina blisko surađuju. Iz Velike Britanije 2009. došla je tehnologija za trgovanje dionicama, obveznicama i izvedenicama, stoji na internetskoj stranici burze u Oslu.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve