Tržište obveznica izvan kontrole, dionice još nisu ‘balon’

Autor: Tomislav Pili , 23. ožujak 2015. u 22:01
Nasdaq indeks već je dotaknuo 5000 bodova i najviši je od 2000. godine/REUTERS

Prinosi su prenisko, posebno na europskom tržištu, smatraju u Goldman Sachsu.

Rizična imovina poput dionica i dalje se ne može smatrati "balonom", što se pak ne bi moglo reći za obveznice, ocjenjuje glavni analitičar za dionice američke banke Goldman Sachs.

U razgovoru za CNBC Peter Oppenheimer kaže kako je jedna od glavnih posljedica kamatnih stopa koje su praktički na nuli pojačani interes ulagača za rizikom, i to širom svijeta. "To može rezultirati time da rizična imovina postane precijenjena, kao uostalom i svaka druga imovina", dodao je Oppenheimer. To bi posebno trebalo vrijediti za europsko dioničko tržište. Potaknuto s više od bilijun eura novih monetarnih poticaja Europske središnje banke, europska tržišta u posebnom su zaletu.

 

17posto

skočio je tijekom ove godine paneuropski Euro Stoxx 600 indeks

Paneuropski Euro Stoxx 600 indeks tijekom ove godine ojačao je gotovo 17 posto, a prinosi dobrog dijela europskih država pali su na rekordno niske razine. Preko 1,4 bilijuna eura vrijedne europske državne obveznice trenutno ulagačima donose negativan prinos. Kako se prinosi kreću suprotno od cijene obveznica, cijene te vrste imovine na visokim su razinama. Slična situacija vrijedi i na američkom tržištu gdje je tehnološki Nasdaq indeks već dotaknuo razinu od 5000 bodova na kojoj nije bio od Dot.com balona iz 2000. godine. U tom kontekstu sasvim je logično pitanje – jesu li cijene dionica prenapuhane? Peter Oppenheimer smatra da su obveznice postale balon, ali ne i dionice.

"Mislim da tržište državnih obveznica reflektira vrlo slabe fundamente, ali po našem viđenju, prinosi su preniski, posebno u Europi", istaknuo je Oppenheimer. Da tržište obveznica sve više izmiče kontroli pokazuje i podatak da je njemački osiguravatelj Allianz, najveći u Europi, odlučio prodavati dio svog portfelja njemačkih obveznica i okrenuti se hipotekama. "Kupujući negativne prinose, dugoročno gledajući, možete imati samo pad, a nikada rast", pojasnio je za Bloomberg Andreas Gruber, glavni direktor za investicije Allianzova ogranka upravljanja imovinom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close