Sudovi redom ruše rješenja Hanfe iz Samodolove ere

Autor: Tomislav Pili , 30. ožujak 2014. u 22:00
Ante Perković ustavnom je tužbom pobijedio Hanfu/Matija Habljak/PIXSELL

Osim Badela 1862, sudovi su do sada ukinuli i rješenja za Belje te LRH.

Dok su nekad bila praktički pravno neosporiva, u posljednje dvije godine rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) o obvezama za preuzimanje ukidaju se kao na tekućoj traci.

Posljednji slučaj odnosi se na preuzimanje Badela 1862 jer je u četvrtak regulator obaviješten o odluci Ustavnog suda koji je uvažio argumente skupine obveznika.Radi se o bivšem dugogodišnjem predsjedniku Uprave te tvrtke Anti Perkoviću te Marijanu Ruždjaku, Boženku Lozi i Ivanu Perkoviću. Ukidanje Hanfina rješenja iz 2010. godine, ali i presude Visokog upravnog suda iz 2012. koji je dao za pravo regulatoru, rezultirat će i obnovom postupka. Iz Hanfe su poručili kako ne komentiraju sudske odluke uz napomenu da će postupiti po odluci suda i ponoviti postupak. Za opširniji komentar nije bio spreman ni Ante Perković kazavši kako ne može komentirati odluku Ustavnog suda dok ju ne vidi.

 

18ponuda

za preuzimanje do sada je ostalo neizvršeno, a najstarija je iz 2006.

Ukidanje Hanfina rješenja za Badel posljednje je u nizu srušenih rješenja unazad dvije godine, a koja su donijeta dok je predsjednik te institucije bio Ante Samodol. Što je posebno znakovito, radilo se o prilično eksponiranim slučajevima. Uvjerljivo najpraćeniji bio je Agrokorov slučaj koji je za preuzimanje Belja trebao "iskeširati" gotovo 800 milijuna kuna. Međutim, u srpnju 2012. Visoki upravni sud poništava Hanfino rješenje i nalaže joj obnovu postupka. U novom postupku regulator zaključuje kako nema obveze za Agrokor. Valja podsjetiti i na slučaj skupine kvarnerskih općina i grada Opatije koje su za Liburnia Riviera Hotele trebale platiti nekoliko stotina milijuna kuna. Na njihovu stranu također je stao Visoki upravni sud, a postupak je prije godinu i pol obustavljen.Prema podacima s Hanfine internetske stranice trenutno je (bez Badela) još 18 neobjavljenih ponuda za preuzimanje. Također je naveden i njihov pravni status, pa je tako u dva slučaja upravni spor u tijeku. Radi se o slučajevima za preuzimanje Dalekovoda gdje su (za sada) u obvezi bivši prvi čovjek te kompanije Luka Miličić, zatim Tomislav Belamarić, Krešo Kraljević, Damir Skansi, Darko Tipurić te tvrtke BMK i partneri, KLT i partneri, CTG, Credos i Telegra.

Drugi se slučaj odnosi na obvezu za preuzimanje Končar-sklopnih postrojenja koje izbjegava preuzeti saudijska tvrtka NESMA Contracting.Upravni spor nije pokrenut u sedam slučajeva. To su preuzimanja splitskog Koteksa gdje su u obvezi tvrtka Kerum te Goran Sapunar, nećak Željka Keruma, zatim preuzimanje Industrogradnje, TOZ Penkale, Slavonijatekstila te Jadrana. U svim ostalim slučajevima sudovi su uvažili Hanfinu argumentaciju i odbili ili odbacili zahtjeve obveznika. To vrijedi i za slučaj preuzimanja Magme gdje su u obvezi Goranko i Biserka Fižulić, a koji se vuče još iz 2007. godine.Slučaj Magme možda i najplastičnije pokazuje koliko je zakonska regulativa u području preuzimanja dioničkih društava manjkava jer nije postojao efikasni mehanizam kojim bi do ispunjavanja obveze i došlo. Nekad propulzivna tvrtka danas se bori za opstanak, a ponajmanje o čemu Magmini dioničari sada razmišljaju je preuzimanje od bračnog para Fižulić. Ostaje nada da će posljednje zakonske izmjene iz prosinca prošle godine, a koje Hanfa smatra efikasnijima, uistinu se takvima i pokazati.

Komentari (5)
Pogledajte sve

pa nije bas ustavni sud maciji kasalj i toliko bezvezan, da ruši nešto što nema temelja……
hm ispada da je maneken samodol uvijek u pravu…a to nije bas tako..radio je zlobno, po direktivi šefova iz katačinčeve, za svoj probitak……….sve preko veza

i jako loše pravno je to odrađivao…a imao je i suradnika jakog …………

zato je bio bez posla dugo, skužila ga poslovna zajednica…pa je plakal da ga zaposle u holdingu a i tamo su skužili da problem, mutikaša i da ne zna raditi…..vec se sukobio a makar ima masnu placu tako da vise ne plače po holdingu da je bez kruha……iako se i tamo sa svima posvađao….i zar je takav neki stručnjak i principjelan

g. Pili, pitajte se ako su mali dionicari (u slucaju LRH) u krivu, kako to da im niti jedan sud ne daje pravo da pokazu to sto misle da je tocno.
Svi nas odbijaju (neki cak pod opravdanjem da nismo “zaintersirana strana” ?!) tako nam je u Hr zatvoren pravni put na SVIM sudovima.
Hanfa je samo mali dio te mafije. Sudovi su puno veći!
Ali vi ste dobili nalog da napšete članaka kako vam je glod rekao i to je isto u biti dio produžene ruke mafije.

Samodol je svojom bukom i samodopadnošću napravio puno štete! Maneken!

To što Hanfa i Samodol gube sporove od tajkuna – ne znači da nisu radili po postojećem zakonu!? – naprotiv, sigurno je: da nisu iz hira zahtijevali preuzimanja (Belja, Badela…), već po zakonu i propisima.

New Report

Close