U Hrvatskog ovog tjedna počinje trgovanje novom dionicom

Autor: Tomislav Pili , 26. lipanj 2018. u 06:51
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hanfa je odobrila Stanovima Jadran prospekt uvrštenja svih 381.240 dionica na uređeno tržište.

Jedan od veterana domaćeg tržišta kapitala – splitski financijaš Miroslav Jeličić-Purko – ovoga će tjedna uvrstiti na Zagrebačkoj burzi tvrtku u kojoj ima udjel.

K tome, najavljuje u sljedeće tri godine prodaju dionica široj investitorskoj zajednici. Najranije ovog tjedna na Zagrebačkoj burzi započet će trgovanje novom dionicom – splitskom nekretninskom tvrtkom Stanovi Jadran. Naime, na sjednici u četvrtak Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila je Stanovima Jadran prospekt uvrštenja svih 381.240 dionica na uređeno tržište. U Stanovima Jadran tvrtka Jadran Kapital – u kojoj je Miroslav Jeličić-Purko najveći dioničar s preko 36 posto udjela – drži 60,2 posto dionica.

Uvrštenje dionica Stanova Jadran dovršetak je lanjskog procesa dokapitalizacije tvrtke.  Kako je pojasnio predsjednik Uprave Toni Jeličić-Purko, radi se o obvezi nakon provedene dokapitalizacije od 30 milijuna kuna. "Mirovinski fond PBZ/CO u toj je dokapitalizaciji sudjelovao s 20 milijuna, a ostatak su uložili Fond za financiranje razgradnju Nuklearne elektrane Krško (NEK) i Agram Life", kaže.

Prema podacima SKDD-a, mirovinski fond PBZ/CO kategorije B posjeduje 26,2 posto udjela. Taj fond, ali kategorije A drži dodatnih 0,45 posto dionica. Agram osiguranje i NEK drže po 6,56 posto udjela.   "Na ZSE ćemo uvrstiti sve dionice i nadamo se pozitivnoj reakciji tržišta", kaže Toni Jeličić-Purko. Njegov otac Miroslav koji je i predsjednik Nadzornog odbora Stanova Jadran kaže kako će zahtjev burzi za uvrštenje uputiti "prvog sljedećeg radnog dana", odnosno danas.

Na pitanje kada se može očekivati trgovanje nakon podnijetog zahtjeva, sa ZSE ističu da, ako je dokumentacija uredna, u pravilu se radi o jednom ili dva dana do donošenja odluke. Što se tiče daljnjih burzovnih planova, Miroslav Jeličić-Purko kaže kako će u roku do tri godine organizirati "pravi IPO" namijenjen širokom krugu ulagača. Cilj je, dodaje, da Jadran Kapital postane manjinski dioničar. 

"Razvijamo nekretninske projekte, poglavito hotelske, jer vjerujemo u potencijal turizma. Cilj nam je zapošljavanje mladih kadrova i širenje u segmentu butique hotela s 4 zvjezdice u važnim povijesnim sredinama. Prvi takav hotel sa 17 soba u proljeće otvaramo u Šibeniku, a dodatno imamo i nekoliko rezidencijalnih projekata u Šibeniku i Dubrovniku. Rezidencijalni projekt u Šibeniku također je pred završetkom", ističe Toni Jeličić Purko. 

Novo izdanje veseli predsjednicu Uprave Ivanu Gažić koja je više puta naglasila potrebu dolaska novih dionica. "Drago mi je da tvrtke prepoznaju tržište kapitala kao mjesto gdje mogu naći izvore financiranja", kazala je.

Komentari (2)
Pogledajte sve

nema tržišta

nešto mi se čin da je fond opet bacio pare u bunar bez dna. volio bi da griješim ali….

New Report

Close