Skok S&P-a zamaskirao nizak rast dionica

Autor: Ante Pavić , 18. studeni 2014. u 13:51
Burza traži novo gorivo/REUTERS

S&P 500 indeks je tijekom listopada ojačao 9,5 posto, ali je prošli tjedan rastao tek 0,1 posto uz najsporije trgovanje.

Četverotjedni rast američkih dionica koje je zabilježio Standard&Poor's 500 indeks samo je maskirao najniži rast tržišta dionica od 1979. godine, piše Bloomberg.

S&P 500 od listopada je skočio 9,5 posto, što je bilo zbog prihoda kompanija koja su premašila očekivanja, pa su ulagači zaključili da se američka ekonomija može nositi s usporavanjem svjetskog gospodarstva. Međutim, referentna vrijednost indeksa rasla je tek 0,1 posto tijekom četiri dana prošloga tjedna, dok je trgovanje bilo najsporije u posljednja dva mjeseca. Dionice naftnih kompanija oslabile su nakon što je cijena nafte pala na najniže razine od 2010. godine.

Baker Hughes i DreamWorks Animation skočili su više od 14 posto zbog objave korporativnih spajanja. S&P 500 u pet je dana rastao 0,4 posto, na 2039,82 bodova, što je rekordna razina indeksa. "Kada tržišta dođu na najviše razine, onda ulagači postanu vrlo ćudljivi. Još uvijek nema ničega što bi ih moglo potaknuti da indekse poguraju na malo više razine", kazala je za Bloomberg Karyn Cavanaugh, viša analitičarka za tržišta kapitala u američkom Voya Investment Management. Dobiti kompanija čije su dionice uključene u indeks S&P 500 u posljednjem su tromjesečju rasli u prosjeku 8,5 posto, a čak 80 posto njih su premašile ranija očekivanja analitičara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close