Samo 20% tvrtki s burze lani isplatilo 
dividendu, ukupno 4,4 mlrd. kuna

Autor: Tin Bašić , 22. siječanj 2014. u 10:57
Thinkstock

Budući da malo tvrtki daje dividendu koja je važan kriterij ulaganja, investitori nemaju puno izbora za kupnju.

S obzirom na to da analitičari smatraju da u ovoj godini nedostaje pravih poticaja za rast domaćeg tržišta kapitala (hrvatsko gospodarastvo suviše je slabo, potrošnja opada, nema novih izdanja na burzi,) dio njih predlaže ulaganje u konkretne dionice, a ne u sektore.

Tako neki preporučuju investitorima da se fokusiraju u dionice koje čine sastav indeksa CROBEX i one koje isplaćuju dividendu. A takvih je sve manje.Od ukupno 220 kompanija koje su prošle godine imali uvrštene dionice na Zagrebačku burzu, samo je petina isplatila dividendu. Prema podacima s kalendara isplate dividendi ZSE, vlasnici 47 različitih dionica lani je dobilo dividendu. A dobit su, budući da neke tvrtke imaju redovne i povlaštene dionice, isplatile 42 kompanije.

Od tog broja, samo je devet sastavnica indeksa CROBEX. Dioničarima je lani na njihove račune isplaćeno ukupno 4,4 milijarde kuna.Daleko najveća ukupna dividenda je ona od Hrvatskog telekoma koji je svojim vlasnicima isplatio 1,67 milijardi kuna. Toliko su, primjerice, lani zajedno isplatili Zagrebačka banka (614,86 milijuna kuna, odnosno 1,92 po dionici), Privredna banka Zagreb (839,28 milijuna, 44 kune po dionici) i Ericsson Nikola Tesla (226,38 milijuna, 170 po dionici).

Jedina kompanija koja je još isplatila troznamenkasti milijunski iznos lani je bila Ina. Dioničarima je otišlo 343,6 milijuna kuna."Očekivane isplate dividendi svakako mogu biti jedan od kriterija kojima se ulagači vode pri donošenju investicijskih odluka, ali rijetko su i jedini kriterij", smatra Anto Augustinović, analitičar iz Erste banke. Kaže da iako tvrtke obično imaju konzistentnu politiku isplate dividendi, visina ovisi o mnogo čimbenika

"Ona ovisi od kretanja profitabilnosti i generiranja novčanih sredstava kroz operativni novčani tijek do eventualne potrebe za dodatnim novcem u budućnosti, bilo za razvoj operacija, kapitalne investicije, akvizicije, otplatu dugova i slično", ističe Augustinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close