Regionalne burze sve više smanjuju poslovne gubitke

Autor: Tomislav Pili , 23. travanj 2014. u 22:01
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze/Marko Prpić/PIXSELL

Ljubljanska burza snižava troškove zahvaljujući članstvu u CEESEG-u.

Burze u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu posljednji su puta svjedočile dobiti u poslovanju prije pet godina.

Zagrebačka je burza lani ostvarila 915.000 kuna gubitka što je za čak 74 posto manje od gubitka iz 2012. godine. Inače, najveći gubitak ZSE je ostvario 2010., čak 7,5 milijuna kuna, a najmanji od 673.000 kuna 2011. godine.Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić pojašnjava kako su prihodi  ZSE-a prošle godine rasli za 330 tisuća kuna, ponajviše zbog rasta naknada za uvrštenje koje su porasle na 1,3 milijuna kuna. "Razlog tomu je lanjski porast pretvaranja duga u kapital kod većeg broja tvrtki. Nadalje, 11 posto veći su bili i prihodi od održavanja kotacija. S druge pak strane, troškove smo smanjili za daljnjih 2,7 milijuna kuna, ponajviše kroz pad troškova amortizacije softvera i smanjenje troška održavanja softvera", kaže Gažić.

 

36posto

smanjeni su godišnji troškovi na Ljubljanskoj burzi od 2009.

Ipak, na razdoblje prije krize sada se može gledati samo sa sjetom. Dobit, i to od 3,5 milijuna kuna, dioničari ZSE-a posljednji su puta vidjeli 2008. godine. Dividenda od 101 kune po dionici posljednji je puta isplaćena iz 13,5 milijuna kuna dobiti za 2007. godinu.  Snažno smanjenje gubitka od 54 posto na 32 tisuće eura lani se dogodilo i na Ljubljanskoj burzi. Iako su prihodi opali za četiri posto na 1,7 milijuna eura, uprava slovenskog tržišta uspjela je smanjiti i rashode za 5,5 posto na 1,75 milijuna eura. Inače, ovo je treći uzastopni gubitak Ljubljanske burze, iako se iz godine u godinu rapidno smanjuje. Najveći gubitak od 270 tisuća eura ostvaren je 2009. godine, da bi godinu kasnije zabilježena dobit od 117 tisuća eura.Andrej Šketa, predsjednik Uprave Ljubljanske burze kaže kako im u upravljanju troškovima mnogo pomaže članstvo u skupini burzi CEESEG koju još čini Bečka, Praška i Budimpeštanska burza.

"Na taj način koristimo zajedničku infrastrukturu i zajedničke servise, što nam omogućava jednostavan pristup do novih članova kroz vrhunsku tehnologiju uz dobro upravljanje troškovima i racionalno optimiziranje investicija. Tako smo u posljednih pet godina godišnje troškove burze smanjili za milijun eura, odnosno 36 posto. S druge strane, kroz tu suradnju i tehnologiju dobili smo četiri nova člana izvan Slovenije koji sada sudjeluju s približno 15 posto u obujmu prometa", kaže Šketa.Beogradska burza (Belex) još nije javno objavila rezultate za prošlu godinu poručivši kako ih pripremaju za svibanj. Pogled u godišnja izvješća Belexa otkrivaju kako i na tom tržištu od 2010. godine traje post. Rezultat iz 2012. zaustavio se na 304 tisuće eura minusa, računato prema prosječnom tečaju dinara prema euru za tu godinu. Do sada najlošija bila je 2011. kada je ubilježeno gotovo 400 tisuća eura gubitka, a 2010. oko 300 tisuća eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close