Rast tržišne kapitalizacije uz pad prometa za petinu

Autor: Ana Blašković , 06. siječanj 2020. u 22:00
Glavni dionički indeksi, Crobex i Crobex10, porasli su oko 1%/ SHUTTERSTOCK

Najviše interesa ulagači su pokazali za dionicu Valamar Rivijere čiji je promet iznosio 17,5 milijuna kuna.

Ako je suditi po prometu, posljednji mjesec prošle godine potvrdio je da je fokus ulagača na Zagrebačkoj burzi očito bio okrenut na druge teme.

U usporedbi sa studenim, promet u prosincu pao je za gotovo petinu, dok je vrijednost tržišta iskazana tržišnom kapitalizacijom vrijednosnica porasla 3 posto na 263,8 milijardi kuna. Glavni dionički indeksi, Crobex i Crobex10, porasli su 1%, odnosno 1,2%, no dio sektorskih pokazatelja mjesec je završio na nižim razinama nego u studenom. Od ukupnog protrgovanih gotovo 228 milijuna kuna, glavninu od 146,6 milijuna kuna činio je dionički promet, a preostalih 81 milijun kuna obveznički.

Skok cijene Optime
Najviše interesa za trgovanje ulagači su pokazali za dionicu Valamar Rivijere koja je uz 17,5 milijuna kuna prometa u prosincu ostvarila 1,8 posto rasta cijene.

 

146,6 milijuna

kuna iznosio je promet dionicama u zadnjem mjesecu 2019.

S milijun i 300 tisuća kuna prometa manje slijedi Adris kojem je cijena pala 0,8 posto. Među najtrgovanijima bili su HT, Podravka, Optima telekom, Ericsson NT, AD Plastik, Zaba, Turisthotel i Atlantic grupa od kojih je najveći rast cijene, 15,2 posto, zabilježila vrijednosnica Optima telekoma uz promet od 7,7 milijuna kuna.

Novi trgovinski sustav
Sa Zagrebačke burze ističu da je kraj prošle godine donio niz događanja i projekata; početkom prosinca implementirana je nova verzija trgovinskog sustava XETRA T7. U Ljubljani je održan prvi zimski zajednički investicijski dan Ljubljanske i Zagrebačke burze, a po osmi su put dodijeljene su nagrade Zagrebačke burze.

Na samom kraju godine ZSE je stekla 5,3 posto vlasništva Makedonske burze "s ciljem aktivnog sudjelovanja u njenom razvoju". Hanfa je donijela rješenje o registraciji Zagrebačke burze kao administratora neznačajnih referentnih vrijednosti (tzv. benchmark administrator) za svoje indekse CROBEX, CROBEXtr, CROBEX10, CROBEXprime i ADRIAprime.

Komentirajte prvi

New Report

Close