Rast prometa nastavljen i u kolovozu

Autor: Tomislav Pili , 04. rujan 2016. u 22:00
Rasli i indeksi, Foto: Pixsell

Na Zagrebačkoj burzi protrgovano 180,2 milijuna kuna, osam posto više

Uzlazni trend iz srpnja prelio se i na kolovoz na Zagrebačkoj burzi koja bilježi rast prometa u gotovo svim stavkama, stoji u mjesečnom izvješću burze. Dionički promet unutar knjige ponuda prošlog se mjeseca zaustavio na 138,7 milijuna kuna i bio je preko šest posto viši od srpanjskog. Značajan rast od 70 posto bilježi i obveznički promet koji je dosegao 21,6 milijuna kuna. Pad od 3,4 posto na 4,7 milijuna kuna jedino bilježi promet certifikatima. Kada se sve zboriji i oduzme, ukupni promet u kolovozu od 180,2 milijuna kuna bio je osam posto veći nego mjesec ranije.

Međutim, na godišnjoj razini dionički promet srezan je 43,4 posto, a ukupni promet za 46,4 posto. Bolji rezultat u usporedbi s godinom ranije i nije bilo moguće očekivati s obzirom da je u kolovozu prosječan dnevni promet iznosio 8,6 milijuna kuna što je, doduše, osam posto više nego u srpnju. No, zato indeksi pokazuju ljepšu sliku. Od sektorskih indeksa pad od 0,7 posto u kolovozu bilježi samo CROBEXtransport dok su svi ostali u plusu između 0,6 posto (CROBEXkonstrukt) i 10,7 posto (CROBEXindustrija).

Glavni CROBEX indeks ojačao je 2,5 posto, koliko i uži CROBEX10. Indeksi su viši i u odnosu na lanjski kolovoz. Dionička tržišna kapitalizacija veća je 1,7 posto na 129,1 milijardu kuna, a ukupna kapitalizacija veća je 1,2 posto na 218,9 milijardi kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close