Prvi mirovinac u LRH, ima li još prostora?

Autor: Suzana Varošanec , 16. studeni 2016. u 22:00
Hotel Ambasador u Opatiji/ Goran Kovačić/PIXSELL

Investitorima bi na raspolaganju moglo biti otprilike 10% dionica malih dioničara.

Svi pozdravljaju novog vlasnika 7,89% dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH), odnosno AZ obvezni mirovinski fond koji je značajni udio kupio za 82 mil. kuna.

Posrijedi je ozbiljni investitor, kažu, no kako je prvi put jedan mirovinac ušao u LRH otvara se pitanje ima li prostora i za druge institucionalne investitore. Procjenjuje se, naime, da bi još blizu 10% dionica malih dioničara moglo biti na raspolaganju, ali i da će na to djelovati niz faktora. Mirovinci imaju višak novca, a najbolja investicija je turistička, izuzev obveznica RH, pa se i ova vlasnička promjena tretira pozitivno s tog aspekta, ali i zbog jačanja povjerenja malih investitora.

Većinski vlasnik Darko Ostoja, pak, nije želio komentirati promjenu, kao ni Grad Opatija, dok su mali dioničari s oko 9% LRH-a pozdravili AZ jer prepoznaje potencijal i vrijednost tvrtke. Zbog istih interesa mogli bi biti protuteža većinskom vlasniku i Gradu Opatiji, kaže Dražen Nikolić, koji očekuje da će u dogledno vrijeme i oni dobiti svog predstavnika u NO-u. Prodavatelj je ICF, tj. bivša Delta, pod (ne)izravnom kontrolom Ratka Bajakića, koji se nije očitovao po pitanju eventualnih ulaganja. Transakcijska cijena od 3450 kn po dionici – oko 10% niža od tržišne, nalik je situacijama gdje su mirovinci kupovali po nižoj cijeni, dok je njihovim ulaskom u vlasništvo ona narasla. Navodno se i investitori lakše odlučuju za ulaganje u neku tvrtku ako su u njoj suvlasnici fondovi.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sva sreca da je odma pocela gnojit cim se ukljucila.Ja sam cuo da bi Suzana mogla biti na raspolaganju malim dionicarima.

Da, Suzana, pozdravljamo vas tekst o LRH, pomalo sa jakoo puno kasnjenja:)

Suzana dugo Vas nije bilo ovdje na LRH…

New Report

Close