Poskupljenje burze za brokere je došlo u najgorem trenutku

Autor: Tomislav Pili , 04. srpanj 2017. u 07:54
Hanfa je u petak odobrila ZSE-u novi cjenik koji stupa na snagu 7. srpnja/Ž. Bašić/PIXSELL

Brokerska zajednica smatra da je cjenik trebalo donijeti nakon stupanja na snagu nove regulative i namire.

Dok Zagrebačka burza ističe kako njezin novi cjenik u suštini ne donosi poskupljenja, brokeri negoduju, ali dio njih tvrdi kako neće teret prebaciti na klijente i povećati im provizije. Hanfa je u petak odobrila ZSE-u novi cjenik koji stupa na snagu 7. srpnja. S burze ističu da najveći broj usluga ne poskupljuje, neke su cijene i smanjene, a velikim dijelom izmjene cjenika odnose se na terminološke promjene zbog prelaska na novi trgovinski sustav.

U dijelu u kojem je bilo izmjena kroz povećanje cijena nekih usluga, kao što je primjerice kod provizija na promet dionicama i obveznica, radi se o detaljnijem skaliranju uvođenjem dodatnih kategorija, ističu sa ZSE-a.  "Primjerice, dosad su kupac i prodavatelj na transakcije do šest milijuna kuna plaćali 0,080% provizije, od šest milijuna kuna 0,060%, a iznad 20 milijuna 0,020% u odnosu na ostvareni promet. Novom skalom uvodi se nova kategorija provizije od 0,090% za promete do dva milijuna kuna, 0,080% do šest milijuna, dok provizije iznad šest i 20 milijuna ostaju iste", kažu.

No, značajno su skočile članske fiksne godišnje naknade za dionice, i to s 3840 kuna na 11.535, a za ostale instrumente sa 6150 kuna na 18.450 kuna. ZSE tvrdi da je izmjenom cjenika nastojao ujednačiti cijene s burzama u okruženju, ali i ojačati prihodovnu stranu poslovanja jer sada ne pokrivaju ni "hladni pogon" pružanja usluga. Koliko će im novi cjenik povećati prihode, s burze poručuju kako ne mogu o tome govoriti "zbog nepredvidivih gospodarskih i trgovinskih okolnosti".Na pitanje smatraju li da će poskupljenje biti uteg brokerskim društvima, ZSE odgovara kako im sigurno nije u interesu dodatno opterećivati sudionike.

Međutim, Jurica Jednačak, predsjednik Udruženja za poslovanje i posredovanje na financijskim tržištima, ističe kako svako povećanje troškova investicijskih društava predstavlja pritisak na održivost poslovanja. "Povećanje troškova transakcija, u trenutku kada su dnevni prometi na niskim razinama, neće pridonijeti atraktivnosti ulaganja na domaćem tržištu kapitala", smatra. Novi cjenik trebalo je, kaže, donijeti nakon stupanja na snagu novog Zakona o tržištu kapitala i početka rada SKDD-CCP-a jer će regulatorne izmjene i promjena načina namire značajno pogoditi profitabilnost investicijskih društava. Pojedinačni brokeraji, poput odjela Raiffeisen banke, kažu da bez obzira na poskupljenje, neće mijenjati naknade za klijente. 

Promjene

Transakcije do 6 milijuna kuna
prije: 0,080%
sada: 0,090% do 2 milijuna kuna, 0,080% do 6 milijuna kuna
Naknada za OTC transakcije za članove
prije: 80 kuna
sada: 240 kuna
Fiksna godišnja naknada za dionice za člana
prije: 3840 kuna
sada: 11.535 kuna
Fiksna godišnja naknada za ostale
prije: 4800 kuna
sada: 14.400 kuna
Fiksna godišnja naknada za sve instrumente za člana
prije: 6150 kuna
sada: 18.450 kuna
Fiksna godišnja naknada za sve instrumente za ostale sudionike
prije: 7690 kuna
sada: 23.070 kuna
Jedinstvena provizija na redovni promet obveznicama: 0,030%
Jedinstvena provizija na blok transakcije dionicama: 0,040%, obveznicama 0,01%
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Otkud vam pravo uvoditi skalu za male promete do 2 milijuna kuna. Treba ovce dobro postrizati.

“Primjerice, dosad su kupac i prodavatelj na transakcije do šest milijuna kuna plaćali 0,080% provizije, od šest milijuna kuna 0,060%, a iznad 20 milijuna 0,020% u odnosu na ostvareni promet. Novom skalom uvodi se nova kategorija provizije od 0,090% za promete do dva milijuna kuna, 0,080% do šest milijuna, dok provizije iznad šest i 20 milijuna ostaju iste”, kažu.

New Report

Close