Porezna reforma već privlači Wall Street

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2017. u 21:59
Cijene 'oporezivanijih' dionica skočile su 2,5 posto / REUTERS

Raste cijena dionica američkih kompanija koje će plaćati porez po nižoj stopi.

Najava poreznog rasterećenja američkih kompanija već se pozitivno odražava na cijene dionica kompanija koje sada plaćaju najvišu stopu poreza na dobit.

Prema podacima Goldman Sachsa, dionice 50 najviše porezno opterećenih kompanija u indeksu S&P 500 ostvarile su 11,6 posto niži rast cijene od prosinca do kolovoza od 50 kompanija koje plaćaju porez po nižim stopama, prenosi Financial Times. Međutim, nakon što je prošloga tjedna predsjednik Donald Trump predstavio prijedlog porezne reforme kojim bi porez na dobit pao s 35 na 20 posto, “oporezivanije” dionice skočile su za 2,5 posto.

Goldman Sachs i Deutsche Bank objavile su popis kompanija koje bi najviše mogle profitirati od snižavanja poreza. Na Goldmanovom popisu nalaze se, među ostalima, Visa, Gap i Monster Beverage dok se na popisu njemačke banke izdvaja Hilton, Comcast i Macy’s.

Bankim Chadha, analitičar Deutsche Bank, ističe kako će porezno rasterećenje imati različit utjecaj na pojedine dionice. “Ukupni utjecaj na tržište manje je jasan”, istaknuo je Chadha. tp     

Komentirajte prvi

New Report

Close