Pomoć Dubaiju vratila povjerenje ulagača

Autor: Tomislav Pili , 14. prosinac 2009. u 22:00

Najava plasmana 10 milijardi dolara iz Abu Dhabia za problematični Dubai World lansirala je dioničke indekse u arapskim državama

Emirat Abu Dhabi plasirat će developerskoj tvrtki Dubai World 10 milijardi dolara, prenijele su u ponedjeljak svjetske agencije. Novac će biti iskorišten za iskup 4,1 milijarde dolara vrijednih islamskih “sukuk” obveznica tvrtke Nakheel, inače u vlasništvu Dubai Worlda, te za plaćanje obveza prema dobavljačima i izvođačima. Iskup Nakheelovih dionica najveća je kreditna obveza emirata Dubai još od propasti američke banke Lehman Brothers. Ostatak novca iz Abu Dhabia vlada emirata Dubai, u čijem je 100-postotnom vlasništvu Dubai World, namjerava iskoristiti i za podmirivanje ostalih financijskih obveza. “Ova pomoć pruža stabilnu bazu za proces restrukturiranja koji se nastavlja”, navodi se u e-mail poruci odaslanoj iz Dubai Worlda. Izvori londonskog Financial Timesa bliski Nakheelu tvrde kako tvrtka duguje 3 milijarde dolara izvođačima radova čak i nakon sporazuma s nekim “građevincima” o otpisu četvrtine dugova.

Problemi s dugovima
Pomoć susjednog emirata mogla bi zaustaviti zabrinutost inozemnih ulagača spram ekonomske budućnosti emirata Dubai. Podsjetimo, početkom prosinca Dubai World je objavio kako ima problema s servisiranjem 60 milijardi dolara duga. Na reakciju ulagača uslijed posljednjih pozitivnih vijesti nije trebalo dugo čekati. Prema pisanju Bloomberga, azijske dionice i američki terminski ugovori oporavili su se nakon vala pesimističnih očekivanja da će se kriza iz Dubaija preliti na ostala brzorastuća tržišta. Reagiralo je i arapsko tržište kapitala. Dionički indeks Dubaijskog financijskog tržišta u prijepodnevnim je satima skočio za 10 posto, najviše u posljednjih 14 mjeseci. Isti taj indeks oslabio je za 19 posto u razdoblju od objave problema Dubai Worlda pa do kraja prošloga tjedna. Dionički indeks u Abu Dhabiu porastao je za 6 posto, a lagani porast zabilježio je i MSCI Asia Pacific Index.

Skok burzi
Taj je indeks u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu na tokijskoj burzi zabilježio rast od 0,6 posto. Na vijesti o plasiranju pomoći Dubaiju iz susjednog Abu Dhabia reagirale su i burze u ostalim državama arapskog poluotoka. Katarska je burza skočila za 2,4 posto dok su kuvajtska i bahreinska burza zabilježile porast od 0,4, odnosno jedan posto. Nešto je veći skok od 2,1 posto zabilježila burza u Muscatu, glavnom gradu Omana. Ukupna vrijednost pomoći Dubaiju iz ostalih šest emirata mogla bi dosegnuti 25 milijardi do kraja ove godine. “Emirati Abu Dhabi i Dubai rade zajedno kao partneri”, naglasio je za britanski Financial Times glasnogovornik dubajske vlade. Pomoć u okviru svojih nadležnosti najavila je i središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ta će institucija pružiti podršku lokalnim bankama koje su kreditno izložene Dubai Worldu.

Komentirajte prvi

New Report

Close