Pale cijene dionica na europskim burzama, ulagači zabrinuti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. travanj 2018. u 11:21
Foto: Thinkstock

Pad cijena dionica posljedica je zabrinutosti ulagača zbog rasta prinosa.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice, pa su dobri poslovni rezultati kompanija u drugom planu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,30 posto, na 7.402 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,60 posto, na 12.478 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.439 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je zabrinutosti ulagača zbog rasta prinosa. Prinosi na 10-godišnje američke obveznice dosegnuli su jučer, po prvi put nakon četiri godine, psihološki važnu razinu od 3 posto.

A rast prinosa na obveznice ne odgovara tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

Zbog toga ni bolji od očekivanja poslovni rezultati kompanija ne uspijevaju oraspoložiti ulagače, pa su jutros na europskim burzama gotovo svi sektori na gubitku, a najviše naftni i plinski, što je posljedica pada cijena nafte s najviših razina u četiri godine.

S druge strane, ima i dionica koje su dobile na vrijednosti nakon što je nekoliko kompanija objavilo bolje kvartalne poslovne rezultate nego što su analitičari očekivali.

Tako je dionica Keringa, modne kompanije koja uključuje brendove kao što je Gucci, poskupila 7 posto, dok je cijena Credit Suissea skočila više od 4,5 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 22.215 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close