Ove godine vrijedi ‘prodaj u svibnju’?

Autor: Tomislav Pili , 01. svibanj 2015. u 08:00
Podizanje kamatnih stopa i slabašni rezultat razlog su za oprez ove godine /REUTERS

U posljednje tri godine američke dionice ojačale na ljeto.

Stara maksima s Wall Streeta "prodaj u svibnju i otiđi na odmor" ove bi godine mogla opet vrijediti nakon trogodišnje pauze.

Radi se o pravilu koje kaže da dionice izgube na vrijednosti u razdoblju između svibnja i rujna što je relikt bivših vremena kada su Njujorčani odlazili iz grada bježeći od vlažnih i vrućih ljeta. Tko se posljednje tri godine pouzdao u to davnašnje pravilo, loše je odlučio. Podaci Bloomberga pokazuju da je u posljednje tri godine indeks S&P 500 od svibnja do rujna ojačao između 0,6 i 6,3 posto. Pravilo se dokazalo 2011. godine kada je S&P 500 oslabio preko 10 posto.

Ako se baš tržišne silnice žele povezati s kalendarom, statistički podaci pokazuju da su se najsnažnije korekcije događale tijekom listopada. Američki analitičari ocjenjuju da se ove godine tijekom ljetnih mjeseci može očekivati pad cijena dionica, ali će to biti uvjetovano očekivanim početkom podizanja kamatnih stopa, slabašnim financijskim izvješćima i geopolitičkim napetostima, a ne kalendarskom uvjetovanošću. Podsjetimo, S&P 500 tijekom ove godine u plusu je preko tri posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close