Oprez na Wall Streetu uoči novih gospodarskih pokazatelja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2014. u 09:55
Thinkstock

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, nakon prošlotjednog oštrog pada cijena dionica.

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, nakon prošlotjednog oštrog pada cijena dionica, jer bi novi pokazatelji iz američkog gospodarstva, prvenstveno s tržišta rada, mogli dati jasniju sliku kada će Fed povećati ključne kamatne stope.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna skliznuo 1 posto, na 17.113 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,4 posto, na 1.982 boda, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 4.512 bodova. To je najveći tjedni pad tih indeksa od početka kolovoza.

Pad cijena dionica posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi tempa rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Osim u SAD-u, ni u jednom drugom situacija nije blistava, no najviše zabrinjava slabost eurozone.

Tržište je bilo pod pritiskom i zbog jačanja dolara, što je posljedica špekulacija da će američka središnja banka uskoro zaoštriti monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo je najvišu razinu u četiri godine. A to bi, kažu analitičari, moglo nagristi prihode velikih američkih kompanija s inozemnih tržišta.

U petak objavljeni podaci pokazali su da američko gospodarstvo raste brže nego što se procjenjivalo. U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod skočio 4,6 posto, a ne 4,2 posto, koliko je pokazala prethodna prognoza.

Dobra forma najvećeg svjetskog gospodarstva omogućuje američkoj središnjoj banci ukidanje programa kupnje obveznica u listopadu, kao što se i planiralo. A ako se niz dobrih pokazatelja nastavi, Fed bi mogao povećati ključne kamatne stope prije nego što se na tržištu očekivalo – krajem prvog polugodišta iduće godine.

„Fed nam već dulje vrijeme poručuje da pratimo pokazatelje, stoga će ovoga tjedna makroekonomska izvješća vjerojatno biti u fokusu ulagača više nego proteklih mjeseci“, kaže Gennadiy Goldberg, strateg u tvrtki TD Securities.

S najvećim nestrpljenjem očekuje se izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu otvoreno ukupno 219.000 novih radnih mjesta, znatno više nego u kolovozu kada je posao našlo 142.000 Amerikanaca.

Očekuje se da će i podaci o potrošnji, proizvodnji i trgovini pokazati da je američko gospodarstvo čvrsto na putu rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close