Oprez na Wall Streetu, tehnološki sektor pod pritiskom Alibabe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 09:09
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer nitko ne želi previše riskirati uoči sjednice čelnika Feda.

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer nitko ne želi previše riskirati uoči sjednice čelnika Feda, dok su cijene dionica u tehnološkom sektoru pale jer ulagači pripremaju novac za kupnju dionica Alibabe.

Dow Jones ojačao je 43 boda, ili 0,26 posto, na 17.031 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,07 posto, na 1.984 boda, a Nasdaq indeks 1,07 posto, na 4.518 bodova.

Najveći dnevni pad Nasdaq indeksa u posljednja dva mjeseca posljedica je groznice uoči tržišnog debija Alibabe. Potražnja za dionicama tog kineskog tehnološkog diva u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) je snažna, pa je jučer povećan raspon njezine cijene u ponudi na 66 do 68 dolara, s prethodnih 60 do 66 dolara.

Zahvaljujući tome, javna ponuda dionica Alibabe bit će dosad najveća u tehnološkom sektoru, a možda i najveća u povijesti.

„Vlada prilična nervoza, pa ulagači povlače novac iz pojedinih tehnoloških dionica kako bi ga uložili u Alibabu“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities.

Uz velik obujam trgovanja, cijene dionica Facebooka i Netflixa potonule su jučer gotovo 4 posto, pa je tehnološki sektor, s padom od 0,6 posto, bio najveći gubitnik među 10 sektora S&P 500 indeksa.

Ulagači su oprezni i zbog toga što predstoji dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke koji bi mogli signalizirati povećanje ključnih kamata prije nego što se na tržištu očekivalo.

Kako se situacija u američkom gospodarstvu poboljšava, analitičari smatraju da bi čelnici Feda mogli zauzeti čvršći stav po pitanju kamata, možda izostaviti dosad uobičajenu frazu o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme.

To bi predstavljalo signal da bi uskoro mogli povećati cijenu novca, stoga se nestrpljivo očekuje priopćenje Feda u srijedu, nakon dvodnevne sjednice.

„Ulagači su se primirili dok čekaju što će biti u srijedu, ako će uopće biti nečeg novog“, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Rekordno niske kamatne stope Feda i druge monetarne mjere godinama su održavale tržišne kamate niskima, što je poticalo kreditiranje i rast cijena dionica.

Međutim, odnedavno Fed smanjuje programe kupnje obveznica, a iduće se godine očekuje i prvo povećanje ključnih kamata u posljednjih osam godina. Pitanje je samo kada će porasti cijena novca, u prvom ili drugom dijelu 2015. godine?

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka mjeseca iznosi 5,6 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 6.804 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 4.428 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,09 posto, na 9.659 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close