Okrupnjenim dioničarima 80 kuna dividende Francka

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2015. u 15:00
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Prijedlog dividende zbog malog broja slobodnih dionica neće pobuditi interes ulagača, kažu analitičari.

Nakon konsolidacije vlasništva tijekom posljednje dvije godine Franck će ove godine isplatiti najvišu dividendu u posljednjih devet godina, kako po apsolutnom iznosu, tako i po dividendnom prinosu.

U pozivu na skupštinu dioničara koja će se održati 28. kolovoza u zagrebačkom sjedištu kompanije stoji prijedlog Uprave o 80 kuna dividende po dionici. Dividenda bi se isplatila iz dijela zadržane dobiti iz 2010. godine. Proteklih godina dioničari su mogli samo sanjati tako visok iznos. Kako je u utorak dionica postigla cijenu od 540 kuna, dividendni prinos doseže vrlo dobrih 14,8 posto. Dostupni podaci sa stranica Zagrebačke burze pokazuju da je najviši iznos isplaćen 2006. od 18 kuna po dionici, a uz tadašnju cijenu dionice od 2212 kuna dividendni je prinos iznosio tek 0,8 posto.

 

14,8posto

iznosi prinos na najavljenu dividendu

Iz Francka nisu bili dostupni za komentar iz kojih su se razloga odlučili na tako visoku dividendu poručivši kako će sve pojasniti nakon skupštine. A na njoj će se odlučivati i o prijedlogu već trećeg uzastopnog povećanja temeljnog kapitala za 21,3 milijuna kuna iz lanjske dobiti od 22,7 milijuna kuna. Dioničara koji će o svemu tome odlučivati trenutno je vrlo malo jer prema podacima depozitorija prvih 10 dioničara drži 89,7 posto dionica. Podsjetimo, većina malih dioničara izašla je iz vlasničke strukture nakon što je proizvođač kave odlučio 2013. dionice izvrstiti sa Zagrebačke burze.

Kasnije su opet uvrštene na Multilateralnu trgovinsku platformu. Vrlo mali broj slobodnih dionica razlog je i vrlo male likvidnosti. Dionicom Francka ove se godine trgovalo tek 18 dana. Iz tog razloga ne treba očekivati veći interes ni nakon objave rekordne dividende, smatraju analitičari. "Kako free float dionica nije velik, a dionicom Francka se inače slabo trguje, ne očekujemo veliki interes ulagača", kaže Jadran Simić, analitičar Raiffeisen banke. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close