Očekuje se niska likvidnosti i stagnacija Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2014. u 09:27
Foto: Thinkstock

Na Zagrebačkoj se burzi burzi u srijedu očekuje nastavak niske likvidnosti i stagnacija Crobexa.

Na Zagrebačkoj se burzi burzi u srijedu očekuje nastavak niske likvidnosti i stagnacija Crobexa, jer nema vijesti koje bi razbudile investitore, a tržište je i pod pritiskom najnovijih sniženih prognoza Europske komisije za hrvatsko gospodarstvo.

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je u utorak 0,45 posto, na 1.835 bodova, a Crobex10 za 0,22 posto, na 1.053 boda.

Redovni promet dosegnuo je pet milijuna kuna, što je oko 1,2 milijuna kuna više nego dan ranije.

Najveći promet, 766 tisuća kuna, imala je dionica HT-a, kojoj je cijena ojačala za 0,23 posto, na 158,36 kuna.

Po padu cijene među trgovanijim izdanjima izdvaja se dionica Kaštelanskih staklenika, koja je potonula 7,02 posto, na 583 kune, uz 112,4 tisuće kuna prometa.

Skokom cijene među likvidnijima izdvajaju se dionice Hotela Maestral, s rastom za 6,69 posto, te Ingre, za 4,63 posto.

"Od početka tjedna bilježimo jako loš promet. Možemo i danas očekivati nisku likvidnost, vjerojatno i stagnaciju Crobexa, jer nema vijesti koje bi mogle razbuditi tržište. Interes je splasnuo, a tržište je u depresiji", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, na raspoloženje na tržištu loše utječu i najnovije prognoze iz Europske komisije.

U jučer objavljenim jesenskim prognozama EK predviđa pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,7 posto u ovoj godini, a ne 0,6 posto kako je prognozirala prije, dok bi sljedeće godine trebao porasti blagih 0,2 posto, što je također smanjena procjena u odnosu na prethodnu o rastu za 0,7 posto.

A na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks oslabio drugi dan zaredom, što je ponajviše posljedica pritiska na energetski sektor zbog pada cijena nafte, no ulagače zabrinjava i slabost gospodarstva eurozone.

S&P 500 se spustio 0,28 posto, na 2.012 bodova, Nasdaq indeks 0,33 posto, na 4.623 boda, dok je Doe Jones ojačao 0,1 posto, na 17.383 boda.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu pale, treći dan zaredom, pod pritiskom daljnjeg pada cijena nafte, jer su novi anemični podaci iz kineskog gospodarstva izazvali bojazan od pada potražnje za 'crnim zlatom'.

Komentirajte prvi

New Report

Close