Novi rekordi svjetskih indeksa sve više potiču crne scenarije

Autor: Tomislav Pili , 03. prosinac 2014. u 22:01
Reuters

Zbog poplave novca velike financijske institucije mogu još dugo utjecati na tržište.

Kako najznačajniji svjetski burzovni indeksi postavljaju nove rekordne razine, tako se sve više pojavljuju mišljenja kako je rast neodrživ. Dimenzije pesimističnih scenarija kreću se između mini korekcije do burzovnog potopa razmjera biblijske katastrofe. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, ponajviše u energetskom sektoru jer se ulagači nadaju da su cijene nafte dosegnule dno, dok su dionice automobilskih kompanija poskupile zahvaljujući rastu prodaje vozila na američkom tržištu.

Pri tome je Dow Jones ojačao je 102 boda ili 0,58 posto i tako dohvatio rekordnih 17.879 bodova. Istovremeno, njemački DAX u utorak je probio srpanjsku rekordnu razinu i dotaknuo je 10.038 bodova, ali se ipak nije uspio održati na njoj. Njemački indeks penjao se 12 uzastopnih dana, a od listopadskog jednogodišnjeg minimuma ojačao je za 16 posto. Analitičari smatraju da je to prebrzi rast da bi mogao biti održiv. Niko Delić, suvlasnik brokerske kuće Credos kaže da je teško reći kada će (i hoće li) doći do pada indeksa, ali upozorava na činjenicu da burze rastu već dvije godine bez bitnijih korekcija. “Zbog poplave novca iz središnjih banaka velike financijske institucije mogu još dugo manipulirati tržištem”, tvrdi Delić.

Nikad zabilježene visine indeksa za dio su inozemnih promatrača zvono za uzbunu. Tako britanski The Telegraph piše kako postoji nekoliko razloga zbog kojih tržište klizi prema značajnom padu. Prvi je razlog nesrazmjer između dioničkog tržišta te obvezničkog i robnog tržišta. S jedne strane su cijene dionica na vrhuncu, a s druge cijene sirovina padaju, baš kao i prinosi na državne obveznice. Drugi je razlog stanje u europskoj ekonomiji koja je na rubu pada u novu recesiju i koja čeka posljednji adut Europske središnje banke – otkup obveznica. Treći razlog je međunarodna politička nesigurnost.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ja sam komentirao prvenstveno zbog toga što je taj rast na nezdravim temeljima i nemam namjeru mijenjati mišljenje jer zaključke donosim sam, ne na temelju namjerno serviranih informacija. Dolar raste, po kojoj logici osim političkoj i umjetnim pumpanjem? To je povezano i s indeksima.

hvala bogu da crobex može probiti rekord samo u obratnom smjeru tako da hrvatsku čeka blještavo svijetla budućnost, a ne kao te trule kapitaliste koji srljaju u propast.

Članak je na nivou Vlaovićeve izjave: “Najgore je kad povedeš 2:0”. A da ne spominjem koji znalci to komntiraju. Credos je sigurno stavio 2 milijarde dolara u američki indeksni fond i još milijardu dolara u njemački indeksni pa sad drhte. (#Bulls##t!#)

New Report

Close