Novi rekordi burzi zbog odličnih izvješća kompanija

Autor: Tomislav Pili , 30. srpanj 2017. u 22:00
Motiva za daljnji rast ne nedostaje/REUTERS

Polovica kompanija iz SAD-a objavila je rezultate, a njih 73 posto nadmašilo je očekivanja, najviše od 2008.

Iako obaraju rekorde, američki burzovni indeksi imaju još motiva za rast u izvješćima kompanija koja uglavnom nadmašuju očekivanja.

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih razina zbog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru. Dow Jones ojačao je 0,39 posto, na 21.796 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,10 posto, na 2475 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 6382 boda. 

Skok Verizona
Novi rekord Dow Jones indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Verizona za više od 7,5 posto, nakon što je najveći američki mobilni operator objavio bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. S druge strane, najviše su pale, za 0,8 posto, cijene u tehnološkom sektoru, i to premda je dionica Facebooka poskupila gotovo tri posto, nakon što je najveća svjetska društvena mreža objavila poslovne rezultate.

Pad tehnološkog sektora, nakon snažnog uspona prethodnih dana, glavni je razlog zbog čega su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih razina. "Pomalo iznenađuje slabost tehnološkog sektora jer su kompanije iz tog sektora objavile dobre poslovne rezultate. Moguće je da su neki ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta", kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments. Znatno su pale i cijene dionica u prometnom sektoru, nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata poštanske kompanije UPS. To je zabrinulo ulagače jer se taj sektor smatra svojevrsnim barometrom situacije u gospodarstvu.

Fokus i dalje na izvješćima
"Raspoloženje na tržištu odredio je i prometni sektor koji nam govori nešto na što nismo obraćali pažnju", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities. I idućih dana u fokusu ulagača bit će kvartalni rezultati kompanija. Od početka sezone objava izvješća o poslovnim rezultatima izvijestila je gotovo polovica kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 73 posto prebacilo očekivanja. To je za sada najviši postotak od 2008. godine, pokazuju podaci FactSeta.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 10,7 posto, dok su prije tjedan dana očekivali rast zarada od oko osam posto. Poticaj rastu poslovnih rezultata za dobar je dio kompanija došao zbog slabijeg dolara, pojašnjava za Financial Times Ann Larson, analitičarka Alliance Bernsteina. Podsjetimo, tijekom ove godine američka je valuta oslabila osam posto prema košarici najvažnijih svjetskih valuta.

Komentirajte prvi

New Report

Close