Nova Liburnija i Ostoja dogovaraju vlasnički model

Autor: Suzana Varošanec , 15. srpanj 2015. u 22:01
Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić/Goran Kovačić/VEČERNJI LIST

Gradovi i općine izašli bi iz biznisa u Cavtatu i Portorožu, moguća zarada 10 mil. €.

Najavljena podjela tvrtke Liburnia Riviera Hoteli po kriteriju (ne)kvarnerskog hotelskog biznisa ukazuje na moguća vlasnička preslagivanja.

O novom vlasničkom modelu još se vode pregovori između Nove Liburnije i SN Holdinga. Potvrdio nam je to gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, nakon što su s tom informacijom prvo upoznati gradski vijećnici. Konkretni rezultat pregovora, prema Dujmiću, bit će uskoro poznat, a ono što je pritom nejasno je cilj pregovora. Dujmić ga nije otkrio, no nagađa se da je to povezano s interesom liburnijskih jedinica lokalne vlasti koje imaju udjele u Novoj Liburniji da izađu iz imovine koja nije kvarnerskog karaktera.

Stekle bi kontrolni udjel i u novoj tvrtki LRH Hoteli Cavtat, u sklopu koje bi radili i nedavno preuzeti portoroški hoteli, no ne trebaju i navodno ne žele biti vlasnici hotela na jugu Hrvatske i u Sloveniji. Kako je već bilo riječi o potrazi za modelom kojim će izaći iz vlasništva nad tom imovinom, statusne promjene u konačnici bi mogle to predstavljati, uz unovčenje udjela u novom subjektu. Pitanje je cijene, ali i tko bi bio kupac.

Prema omjeru nominalne i tržišne vrijednosti tog udjela u budućoj tvrtki na tome bi navodno mogle zaraditi 10-ak milijuna eura, od čega 7 milijuna Grad Opatija. Nova Liburnija drži kontrolni paket u LRH, i bez njezinih glasova na skupštini ova se podjela ne može provesti. No, SN Holding, većinski vlasnik LRH, u proteklom razdoblju i sam se bavio podjelom imovine između ključnih dioničara, a LRH je trenutno jedina zajednička imovina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close