Norveški državni fond okreće fokus na dionice u SAD-u

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2019. u 22:00
Prihode od prodaje nafte i plina Norveška za svoje građane ulaže na tržišta kapitala/REUTERS

Dosad je fokus ulaganja bio na europskim dionicama, posebice zemalja s kojima Norveška najviše trguje.

Norveški državni fond, koji prihode od prodaje nafte i plina preusmjerava između ostalog i u mirovinski sustav, trebao bi preusmjeriti dio ulaganja iz europskih u dionice na sjeverno-američkim tržištima, preporuka je norveške središnje banke koja upravlja  fondom.

Taj fond pod upravljanjem ima imovinu vrijednu 1.000 milijardi dolara što ga čini najvećim na svijetu. Dosad je fokus ulaganja bio na europskim dionicama, posebice zemalja s kojima Norveška najviše trguje. Središnja banka, upraviteljica državnog mirovinskog fonda Global, smatra da to u narednom periodu više neće biti potrebno i smatra da bi portfelj trebao diverzificirati.

Spore promjene 
"Savjet je središnje banke da geografska distribucija bude dodatno prilagođena s ciljem većeg udjela ulaganja u dionice na tržištima Sjeverne Amerike dok bi se udio ulaganja u dionice na razvijenim europskim tržištima trebao smanjiti", ističe se u priopćenju središnje banke, no konačnu odluku će donijeti tamošnje ministarstvo financija i parlament. Iz ministarstva financija istaknuli su da će mišljenje o preporuci središnje banke dati na proljeće iduće godine. "Svaka, pa i najmanja promjena u ključnom indeksu bit će postupna i provodit će se kroz određeno razdoblje", stoji u priopćenju. 

U dionicama 70 posto
Prije pet godina stabilizacijski fond ublažio je politiku ulaganja u najvažnije norveške trgovinske partnere, kao i analizirali udjele ulaganja po regionalnoj osnovi.  U tom procesu smanjena je izloženost europskim dionicama s 50 posto ukupnog dioničkog portfelja te se ona krajem prošle godine spustila na 34 posto. U Sjevernoj Americi ulaganja im u ukupnima dosežu oko 43 posto, dok na Aziju otpada 17 posto.

Savjet središnje banke o jačanju fokusa na sjeverno-američka tržišta ne temelji se eventualnim konkretnim očekivanjima o budućim prinosima na određenom tržištu ili regiji, poručili su iz norveške središnje banke. U drugom kvartalu prinos fonda na dionički portfelj, koji čini gotovo 70 posto ukupnih ulaganja, iznosio je tri posto, na obveznice dosegnuo 3,1 posto, a na nekretninski portfelj samo 0,2 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa kaj bute ulagali v Ameriku.Oni su ekstremnim visinama. A kako naši cijenjeni forumaši kokodaču da je ZSE na minimumu i podcijenjen.

Što ne zaradite pored zdravih očiju i naših forumaša?

New Report

Close