Neovisno o pobjedniku, brokere čeka naporan dan

Autor: Tomislav Pili , 08. studeni 2016. u 22:01
Više od polovice brokera očekuje veliku kolebljivost tržišta/REUTERS

Velike američke banke povećale su broj trgovaca te pripremile korištenje ‘stop-loss’ naloga.

Velike banke sa Wall Streeta poput Goldman Sachsa, JP Morgan Chasea i Morgan Stanleya pripremile su se za poslijeizborni burzovni dan koji bi po navali investitora mogao biti vrlo sličan događajima nakon referendumske odluke o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Kako piše Reuters, trgovci vrijednosnicama očekuju da će tržište snažno reagirati na rezultate izbora za novog američkog predsjednika, odnosno predsjednicu.

 

3,6posto

pao je S&P 500 indeks nakon odluke o Brexitu

Naime, više od polovice brokera u anketi Northern Trusta očekuju veliku volatilnost. Ovisno o pobjedniku, burzovni indeksi trebali bi pasti, odnosno skočiti oko dva posto, ocjenjuju američki financijaši na temelju cijena opcija na indeks S&P 500. Dio banaka očekuje mnogo snažniji pad u slučaju pobjede republikanskog kandidata Donalda Trumpa. Tako Citigroup procjenjuje da bi njegova pobjeda donijela potonuće S&P 500 između tri i pet posto.

Podsjetimo, nakon odluke o Brexitu, indeks je 24. lipnja srezan za 3,6 posto. Stoga je Morgan Stanley preporučio svojim trgovcima u slučaju da izborni rezultati prouzroče veliku kolebljivost tržišta korištenje "stop-loss" naloga, odnosno automatiziranog trgovinskog sustava koji prodaje vrijednosnice čim padnu na unaprijed definiranu cijenu.

Kako će prvi rezultati biti poznati dok rade azijske burze, britanska banka HSBC čije je poslovanje dosta usmjereno na Aziju te japanska banka Nomura odlučile su povećati broj osoblja koje bi trebalo izvršavati naloge. HSBC će osim u Hong Kongu pojačati i broj osoblja u Londonu. Analitičari Nomure u ponedjeljak su napisali u svojoj bilješci kako su američki predsjednički izbori najveća "poznata nepoznanica" za financijska tržišta nakon globalne financijske krize. Prema njihovom mišljenju, Trumpova pobjeda dovela bi 6-postotnog potonuća vrijednosti azijskih dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close