Neki novi igrači iz inozemstva podigli Zagrebačku burzu

Autor: Tomislav Pili , 24. rujan 2014. u 09:33
Ulazimo u područje prekupljenosti, upozorava Milan Senjanović iz Hypo Investa/Igor Kralj/PIXSELL

Uzlazni trend koji već godinama traje na stranim tržištima napokon se izraženije prelio i na hrvatsko tržište.

Uzlazni trend koji već godinama traje na stranim tržištima napokon se izraženije prelio i na hrvatsko tržište, zahvaljujući očito i inozemnim investitorima.

Indeks Zagrebačke burze trenutno se nalazi na najvišim razinama u posljednjih 16 mjeseci, a samo je u rujnu ojačao 3,3 posto. U odnosu na početak godine CROBEX je u dobitku 6,6 posto što uopće nije loš rezultat u zemlji koja proživljava šestu godinu recesije.Likvidnost tijekom posljednjih tjedana posebno je izražena. Prema podacima Zagrebačke burze, u dosadašnjem dijelu rujna ostvaren je ukupni promet od 271,6 milijuna kuna što je već sada za petinu više od cijelog kolovoškog prometa. Milan Senjanović, voditelj front officea Hypo-Alpe-Adria Investa smatra kako pojačanu likvidnost po svemu sudeći možemo pripisati "nekim novim igračima na Zagrebačkoj burzi, u prvom redu iz inozemstva".

"Uzlazni trend na globalnim tržištima, potpomognut ekspanzivnom monetarnom politikom koju provode vodeće svjetske središnje banke, s vremena na vrijeme se prelijeva i na naše tržište, pa smo tako tome svjedoci i u ovom mjesecu, usprkos negativnim domaćim gospodarskim pokazateljima. Domaće tržište kapitala prema trenutnim valuacijama kompanija ne možemo nazvati jeftinim, ali eventualni skori izlazak iz recesije i konačno pokretanje potrebnih reformi bi moglo poboljšati sadašnju tamnu gospodarsku sliku", smatra Senjanović.

Analitičar Erste banke Davor Špoljar ocjenjuje da je rast domaćeg tržišta kapitala u zadnjih nekoliko tjedana vjerojatno posljedica zaostajanja domaćih indeksa za globalnim indeksima, ali također i izmjene Zakona o mirovinskim fondovima koji omogućuje nešto veću alokaciju sredstava prema dioničkim tržištima."Za daljnji rast cijena bit će potrebna konkretna potpora od strane fundamenata, stoga vjerujemo da će investitori pažljivo popratiti rezultate kompanija koji nam dolaze za mjesec dana.", ističe Špoljar.

Tržište počinje ulaziti u područje prekupljenosti, upozorava Milan Senjanović, pa sugerira ulagačima povećanu dozu opreza. No, što god uzrokovalo rast, turističke kompanije najveći su dobitnici ovog naleta optimizma.U dosadašnjem dijelu mjeseca najveći rast cijene od 93 posto ostvarila je dionica Hotela Živogošće, a slijedi ju Varteks sa skokom cijene od 58 posto. Adrisova turistička kompanija Maistra porasla je gotovo 44 posto, a Sunčani Hvar 42 posto. Zanimljivo, među prvih pet se našao i jedan građevinar, Viadukt s porastom od 33 posto.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Neki novi kokosari iz zemlje podigli prasinu nizasta

pa da, ušo je Norveški državni fond ( od sreće se rasplakali kako su pronašli zlatnu koku )[emo_smijeh]

Pazi ovo:…… za ovaj rast cijena, to bi bila aktivnost mirovinskih fondova,
a ZA DALJNJI RAST CIJENE, …nek se pobrinu investitori i nek prate izvješća….. znači, dalje mirovinci peru ruke, odjedanput , za daljnji rast cijene…?!

Odjedanput smo u području prekupljenosti..? …Što je uzorkovalo, rast cijena dionice ? Hoćete moj odgovor:

..Izlazak iz pozicija pojedinih brokera i bitnih investitora ! ..A to se radi tako – da se napuca
cijena do neba…i u tišini se proda drugima ……mirovinscima i ostalim
koji se nađu na putu,….. ETO.
Neću dalje pisati, iako na primjeru dionice – nije bitno koje- znam da je to istina.

Meni je genijalno ovo primitivno novinarsko navlačenje čitatelja….

Ipak , savjesti radi: ..autor članka je pretpostavku stavio u navodnike..

A ja ju sada citiram : ..” nekim novim igračima na Zagrebačkoj burzi,u prvom redu iz inozemstva….. ”

Ako dođe do sudskog spora, njegovi navodnici…ne smatraju se tvrdnjom….Zato,
oprez !

New Report

Close