Nasdaq zadao udarac IEX-u, burzi za poštenije trgovanje

Autor: Tomislav Pili , 23. listopad 2016. u 22:01
Trgovanje velike brzine stvara polovicu prometa na američkim burzama/FOTOLIA

Na IEX-u se trguje usporenije, a ubrzanjem na Nasdaqu visokofrekventni trgovci bit će u prednosti.

Najmlađa američka burza IEX, koja je sredinom lipnja dobila regulatorno odobrenje za rad, od danas će se morati nositi s udarcem koji je nanijela tehnološka burza Nasdaq.

Naime, za razliku od sadašnjeg trenda visokofrekventnog trgovanja koje čini gotovo polovinu trgovinskog volumena u Americi, IEX nudi usporenije trgovanje za sve investitore koji smatraju da visokofrekventno trgovanje stvara nepravednu prednost na tržištu. Podsjetimo, visokofrekventno trgovanje odlikuje iznimno visoka brzina kupnje i prodaje dionica koja se temelji na računalnim algoritmima. Najjednostavnije rečeno, profit se, iako naoko mali, ostvaruje na kupnji i prodaji dionice u manje od jedne sekunde. No, profit se ostvaruje svake sekunde, pa kad se sve zbroji na kraju radnog dana, svota nije zanemariva. IEX zato nudi produženo vrijeme od zadavanja naloga do njegova prikazivanja od 350 milisekundi.

Na taj način investitori preko IEX-u mogu kupovati i prodavati dionice bez otkrivanja svojih pozicija visokofrekventnim trgovcima koji bi tu informaciju mogli iskoristiti protiv njih ranijom kupnjom ili prodajom. Ideja je u tome da dok visokofrekventni trgovci uoče promjenu cijenu na IEX-u, prekasno je da reagiraju. Međutim, od ponedjeljka vrijeme od zadavanja do prikazivanja naloga sa IEX-a na Nasdaqu će se prikazivati za svega 20 mikrosekundi, piše Wall Street Journal. Rezultat toga će biti da će visokofrekventni trgovci imati informaciju o kupnji, odnosno prodaji ostvarenoj na IEX-u te moći trgovati s određenom vrijednosnicom na drugoj burzi gdje njezina cijena još nije osvježena.

I sve to u nekoliko milisekundi, koliko je visokofrekventnim trgovcima potrebno da izvrše transakciju. Prema mišljenju stručnjaka, to će dovesti u pitanje cijeli IEX-ov model poslovanja, piše WSJ.  IEX pak tvrdi kako Nasdaq brže prikazuje naloge u testnom modu već više od mjesec dana, ali da to nije narušilo njihov način trgovanja. "Promjena Nasdaqove brzine ništa ne mijenja", izjavio je Eric Stockland, IEX-ov izvršni direktor za strategiju. Zamjenik Nasdaqova direktora Jeff Davis pak tvrdi kako će svi investitori profitirati od manjeg kašnjenja u računalnoj mreži, navodi američki medij. 

Komentirajte prvi

New Report

Close