Nasdaq nadomak pobjede u bitki za burzu u Oslu

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2019. u 22:01
Američka kompanija povisila je ponudu na 158 kruna, koliko nudi i Euronext/REUTERS

Nasdaq je bolji budući vlasnik sa industrijskog i strateškog stajališta, ocjenjuje Uprava.

Bitka za norvešku burzu  između europskog i američkog burzovnog diva ulazi u završnu fazu nakon što je Uprava preporučila dioničarima prihvaćanje ponude američkog Nasdaqa.

Kako prenose agencije, Oslo Bors je priopćila kako je Nasdaq bolji budući vlasnik s "industrijskog i strateškog stajališta" čime je Uprava ostala na ranijim stajalištima. 

Darežljivi Amerikanci 
Američki burzovni operater u ponedjeljka je povećao svoju ponudu sa 152 krune na 158 kruna čime je burza u Oslu vrednovana na 6,8 milijardi kruna, odnosno 789 milijuna dolara. Povećanjem ponude Nasdaq se izjednačio s ponudom Euronexta. Europski operater povisio je ponudu na 158 kruna 11. veljače, netom prije isteka prve ponude vrijedne 145 kruna.

 

6,8 mlrd.

kruna odnosno 789 milijuna dolara vrednovana je burza u Oslu

Nasdaq je dioničarima norveškog tržišta kapitala – jedinog samostalnog na sjeveru Europe – obećao isplatu kamate od šest posto godišnje na povećanu ponuđenu cijenu dok su ispunjeni uvjeti potrebni za zaključenje transakcije. Nasdaq je također i snizio prag udjela dioničara koji moraju prihvatiti ponudu da bi ona bila valjana. Umjesto 90 posto, Amerikanci će pristati na dvotrećinski udjel. "I dalje smo uvjereni da je naša ponuda superiorno rješenje za dioničare, članove, izdavatelje, investitore i zaposlenike burze u Oslu", izjavila je izvršna direktorica Nasdaqa Adena Friedman, a prenosi Reuters.  

Potpora trećine 
Nasdaq je u ponedjeljak objavio kako ima potporu trećine dioničara Oslo Borsa. Osim Uprave na čelu s izvršnom direktoricom Bente Landsnes, ponudu Nasdaqa podržava i najveći dioničar, banka DNB.

S druge strane, Euronext čija ponuda istječe 11. ožujka tvrdi putem svoje glasnogovornice kako je osigurao potporu dioničara s malo više od polovine svih dionica norveške burze. Podsjetimo, Euronext još od prosinca kada je pokrenuo nadmetanje za burzu u Oslu tvrdi kako ima podršku polovice dioničara. Cijena dionica burze u Oslu i dalje se kreće oko 160 kruna dok je vrijednost Nasdaqa oslabila u utorak 1,6 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close